Σπάει ο «κουμπαράς» του ασφαλιστικού για να καλύψουν τις μελλοντικές συντάξεις

Σπάει ο «κουμπαράς» του ασφαλιστικού για να καλύψουν τις μελλοντικές συντάξεις
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δυνατότητα να σπάσει ο «κουμπαράς» του ασφαλιστικού προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα σε συντάξεις έως το 2018.

Ειδικότερα, στηντροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρατείνεται έως τα τέλη του 2018, η δυνατότητα του λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) / ΑΚΑΓΕ να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων κύριας σύνταξης, καθώς επίσης και τους λογαριασμού Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ) / ΑΚΑΓΕ να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης, αλλά και του ΜΤΠΥ.

Στην τροπολογία τονίζεται ότι η παράταση αυτή προτείνεται προκειμένου, εάν παραστεί ανάγκη, να καλυφθεί μέρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης και να διασφαλιστεί η έγκαιρη και τακτική καταβολή των συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αξιοποίησε τους παραπάνω λογαριασμού, αντλώντας 150 εκατ. ευρώ, για να καλύψει ελλείμματα που προέκυψαν στο ΕΤΕΑ και στον ΟΑΕΕ.

Στην ίδια τροπολογία, σε άλλη διάταξη ρυθμίζεται το χρέος του ΕΤΕΑ προς το ΤΑΠΙΤ. Για την ακρίβεια, το υπουργείο Εργασίας τοποθετεί το χρέος στα 50.453.534 ευρώ και σημειώνει ότι η εξόφληση θα γίνει ως εξής:

  • Το 2015 θα καταβληθεί ποσό 15 εκατ. ευρώ σε μηνιαίες δόσεις του 1 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και των 1,5 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο.
  • Το υπόλοιπο της οφειλής, από 1.1.2016 και μετά θα καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις των 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι που υπάγονται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΤΑΥΕΒΖ), ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ.

Τονίζεται ότι στους συνταξιούχους του λογαριασμού που καταργείται, θα παρέχεται το ποσό της σύνταξης, το οποίο ελάμβαναν από το ΤΑΥΕΒΖ.

Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΤΕΑ θα αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΤΑΥΕΒΖ. Επιπρόσθετα μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), θα εισπράττονται στο εξής τυχόν οφειλές που έχουν προκύψει υπέρ των τομέων επικουρικής ασφάλισης. Θεσπίζονται επίσης, ίδιες διατάξεις συνταξιοδότησης και για μητέρες – εργαζόμενες με ανήλικο τέκνο και για τον κλάδο κύριας ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων Τηλεόρασης του ΤΑΙΣΥΤ, με εκείνες που ισχύουν στο ΙΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ