Υποχρεωτική (;) η ασφάλιση κατά του σεισμού – κυνήγι για τα ανάσφαλιστα ΙΧ

Ιδιωτική Σύνταξη, ιδιωτική περίθαλψη αλλά και προστασία από σεισμό.Το κράτος πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα από τα τρία.Και οι καταναλωτές θα πρέπει να βρουν τη λύση μόνοι τους.
Είναι γνωστό ότι σταδιακά θα αποχαιρετήσουμε το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων της τάξης του 96% και θα πάμε σε ποσοστό αναπλήρωσης χαμηλότερα από το 60% (όπως είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ).Το ίδιο ισχύει και στα θέματα περίθαλψης. Το κοινωνικό κράτος, δεν μπορεί πλέον να δαπανήσει ούτε για ...γάζες.Ενώ το περασμένο καλοκαίρι -με αφορμή το σεισμό στην Φθιώτιδα- η τρόικα έριξε στο τραπέζι το ζήτημα της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης όλων των κτιρίων.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χθες από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με αφορμή τη Μέρα Ασφάλισης.
Μάλιστα ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, έκανε εκτενή αναφορά στο καθεστώς των συντάξεων, σημειώνοντας πως το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε και μαζί το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων που ήταν 95,7% -όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι κάτω από το 60%.
Έφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα:
– Γερμανία πλήρως κρατική σύνταξη αλλά η αναπλήρωση βρίσκεται στο 40% περίπου
– Ολλανδία αναπλήρωση σχεδόν 90% με μόλις το 25% να προέρχεται από το κράτος
– Ιταλία λίγο πάνω από 60% μόνο κρατική
– Πολωνία αναπλήρωση σχεδόν 60%, μόλις το 25% προέρχεται από το κράτος
– Δανία αναπλήρωση 80% επίσης μόνο το 25% προέρχεται από το κράτος
Με απλά λόγια ο κ. Σαρρηγεωργίου μας λέει: Σύνταξη γιοκ αν δεν φροντίσετε μόνοι σας να δημιουργήσετε «συνταξιοδοτικό κουμπαρά».
Στο εύλογο τώρα ερώτημα, που αφορά το έλλειμμα αξιοπιστίας του ασφαλιστικού κλάδου -οι 250.000 ασφαλισμένοι της Ασπίδας περιμένουν 4 χρόνια τώρα να πάρουν τις αποζημιώσεις τους- απάντησε πως: «η αξιοπιστία των εταιρειών διασφαλίζεται πλέον τόσο μέσα από την εποπτεία που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από τα κανονιστικά μέτρα διακυβέρνησης που φέρνει η οδηγία SolvencyΙΙ».
To άλλο μεγάλο θέμα της ασφαλιστικής αγοράς αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα, ο αριθμός των οποίων είναι μεγαλύτερος του 1 εκατομμυρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Στο ερώτημα λοιπόν, γιατί δεν προχωρά η ταυτοποίηση των ανασφάλιστων οχημάτων, η απάντηση είναι ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό η διασταύρωση των στοιχείων που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.