Ποιοι μπορούν να ανακαινίσουν κλειστά διαμερίσματα, ποιοι θα πάρουν χαμηλότοκα δάνεια

Ποιοι μπορούν να ανακαινίσουν κλειστά διαμερίσματα, ποιοι θα πάρουν χαμηλότοκα δάνεια

Η χορήγηση δανείων με επιτόκιο μόλις 1% και για ποσά εώς 150.000 ευρώ, τα κίνητρα ανακαίνισης ακινήτων που έχουν παραμείνει κλειστά, ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κλειστών ακινήτων αλλά και σειρά κινήτρων σε ιδιοκτήτες προκειμένου να εκχωρήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να ενοικιαστούν περιλαμβάνει το πακέτο που ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση.

 

Τι περιλαμβάνει το πακέτο στέγασης:

  • Δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. Το έτος κατασκευής πρέπει να είναι προγενέστερο του 2007. Τα δάνεια θα μπορούν να εκταμιεύσουν νέοι ηλικίας 25 έως 39 ετών. Το κατώτατο εισοδηματικό όριο θα οριστεί στα 10.000 ευρώ ενώ το ανώτατο όριο θα είναι αυτό του επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για τον εργένη 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί). Για δάνειο 100.000 ευρώ η δόση θα διαμορφώνεται περίπου στα 275 ευρώ (αντί για 415 ευρώ που θα ήταν χωρίς την κρατική παρέμβαση) καθώς το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1%. Άτοκο δάνειο θα δίδεται σε τρίτεκνους και πολύτενους ή και σε όσα ζευγάρια αποκτήσουν το 3ο τους παιδί κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής. Οι εκταμιεύσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 1ο τρίμηνο του 2023.
  • Μαζική ανακαίνιση 4000 ακινήτων. Ιδιοκτήτες με ακίνητα που έχουν μείνει κενά για περισσότερα από 5 χρόνια θα μπορούν να παραχωρήσουν τη χρήση τους ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες. Το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες θα είναι ότι θα εισπράττουν εγγυημένο ενοίκιο συν το ότι θα ανακαινιστεί η περιουσία τους. Στο 4ο τρίμηνο θα καθοριστούν οι προδιαγραφές των ακινήτων που θα νοικιαστούν ενώ θα γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ιδιοκτήτες για τη σχετική παραχώρηση. Οι ανακαινίσεις προγραμματίζονται να γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η εγκατάσταση των ζευγαριών στο 4ο τρίμηνο
  • Κίνητρα για εξοικονόμηση ή ανακαίνιση ακινήτων. Για νέους με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ που διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο (και ιδιοκατοικούμενο) και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρη κυριότητα, θα δίδονται επιδοτήσεις 50% έως 90% για παρεμβάσεις εξοικονόμησης με προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ. Επιπλέον 10.000 ευρώ θα είναι διαθέσιμα για ανακαινίσεις. Προϋπόθεση για να πάρει κάποιος τα 10.000 ευρώ είναι να έχει οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ιδιόκτητο ακίνητο στο οποίο να διαθέτει πλήρη κυριότητα, ή επικαρπία για ενοικιαζόμενα ακίνητα. Θα χρηματοδοτούνται και παρεμβάσεις ενεργειακού χαρακτήρα (π.χ αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, σύστημα θέρμανσης ψύξης κλπ) αλλά και παρεμβάσεις μη ενεργειακού χαρακτήρα όπως η ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, πόρτας εισόδου κλπ.
  • Το πρόγραμμα ανακαινίζω ενοικιάζω αφορά ιδιοκτήτες κενών σπιτιών. Θα πρέπει να είναι επιφάνειας έως 100 τετραγωνικών μέτρων ενώ ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας. Το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 40.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τα 300.000 ευρώ. Το ακίνητο θα πρέπει να μην είναι ενοικιασμένο και να είναι δηλωμένο ως κενό στο περυσινό έντυπο Ε2. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βαθμολόγηση: όσο μικρότερη η περιουσία τόσο περισσότεροι οι «πόντοι» και όσο μικρότερο το ποσοστό επιδότησης (από το ανώτατο όριο) τόσο το καλύτερο. Η επιδότηση θα φτάνει στο 40% επί των τιμολογίων και με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.
  • Η κοινωνική αντιπαροχή προβλέπει ότι θα επιλγεούν οικόπεδα του πρώην ΟΕΚ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Τη δουλειά θα αναλάβουν κατασκευαστές οι οποίοι θα μπορούν εκμεταλλευτούν ένα μέρος της δομημένης επιφάνειας. Σε πρώτη φάση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ