Ενοικιαστές στα σπίτια τους όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σε δημόσια διαβούλευση ο νέος πτωχευτικός νόμος – Τι θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία

Ενοικιαστές στα σπίτια τους όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος πτωχευτικός νόμος ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ήδη ψηφιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες που καλείται να κλείσει το οικονομικό επιτελείο. Μια εκκρεμότητα μάλιστα η οποία αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις. Ουσιαστικά, ο νέος πτωχευτικός σηματοδοτεί το οριστικό τέλος στην προστασία της κύριας κατοικίας. Όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους θα χάνουν την κυριότητα του ακινήτου τους. Ουσιαστικά, αυτή θα περνάει σε μια ιδιωτική εταιρεία και οι δανειολήπτες θα μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στο ίδιο σπίτι ως ενοικιαστές. Το κράτος θα τους επιδοτεί για την καταβολή των ενοικίων με το επίδομα να εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του νοικοκυριού. Φτάνει δε μέχρι και τα 210 ευρώ ανά μήνα ή 2520 ευρώ τον χρόνο.

Η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάσει τον νέο πτωχευτικό ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης όλων των στεγαστικών δανείων, το λεγόμενο «πρόγραμμα Γέφυρα». Έτσι, με την ανάγνωση του νέου πτωχευτικού, και την συνειδητοποίηση ότι πρακτικά δεν υπάρχει πλέον προστασία για την κύρια κατοικία, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο «γέφυρα». Και αυτό διότι με την κρατική επιδότηση, ουσιαστικά ο δανειολήπτης μπορεί να κερδίσει μια σημαντική χρονική περίοδο κατά την οποία το ακίνητό του δεν θα κινδυνεύει με πλειστηριασμό: όλη η περίοδος αναστολής των δόσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες και η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου συν τους 9 μήνες της επιδότησης που δίνει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο νέος πτωχευτικός θα προσφέρει τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» δηλαδή τη διαγραφή των χρεών από όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η διαγραφή θα αφορά τόσο στα δάνεια προς τις τράπεζες όσο και προς το δημόσιο. Βεβαίως, θα έχει προηγηθεί η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, εφόσον υπάρχουν. Επίσης, η δεύτερη ευκαιρία θα παρέχεται άπαξ στη ζωή του κάθε πολίτη.

Το μεγάλο ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνεται με την κύρια κατοικία του οφειλέτη, απαντάται ως εξής: ο οφειλέτης θα χάνει την κυριότητα και της κύριας κατοικίας του. Αυτή θα μεταβιβάζεται σε έναν ιδιωτικό φορέα (σ.σ υπήρχε το σενάριο αυτός είναι να είναι και κρατικός αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από τους δανειστές.

Ο ιδιωτικός φορέας θα αποκτά την κυριότητα του ακινήτου –ακόμη και μέσω πλειστηριασμού- και το ενοικιάζει στον πρώην πλέον ιδιοκτήτη του έναντι ενοικίου το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση τις συνθήκες στην αγορά. Ο πρώην ιδιοκτήτης, θα απαλλάσσεται από το βάρος του δανείου –καθώς θα έχει χάσει το σπίτι του- και θα μπορεί να το ενοικιάσει για χρονική περίοδο 12 ετών. Για την καταβολή του ενοικίου, θα επιδοτείται από το κράτος, εφόσον πληροί τα κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΕΔΩ

Ύστερα από τα 12 χρόνια, ο δανειολήπτης θα μπορεί εφόσον το επιθυμεί να ανακτήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου σε συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ