Πόσα θα μου δίνει το κράτος για να πληρώνω το στεγαστικό μου δάνειο; Υπολογίστε μόνοι σας

Το εργαλείο του fpress.gr επικαιροποιείται μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου και δίνει την απάντηση που περιμένουν τουλάχιστον 300.000 δανειολήπτες

Πόσα θα μου δίνει το κράτος για να πληρώνω το στεγαστικό μου δάνειο; Υπολογίστε μόνοι σας

Όποιος διαβάσει προσεκτικά το νομοσχέδιο για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, θα καταλάβει δύο πράγματα: πρώτον ότι τα λεφτά της επιδότησης είναι πολλά καθώς μπορούν -στο 9μηνο κατά το οποίο θα διαρκέσει η επιδότηση- να φτάσουν υπό προϋποθέσεις ακόμη και τα 5.400 ευρώ. Και δεύτερον ότι όποιος υποβάλλει την αίτηση, θα αναλάβει υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν εκπληρώσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με την υποχρέωση να επιστρέψει τα χρήματα που θα πάρει αλλά να καταβάλλει και τόκο ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 2-5%. Η "περιπέτεια" της επιδότησης, έχει από άρση τραπεζικού απορρήτου -προκειμένου να ελεγχθεί το υπόλοιπο καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες, μέχρι και υποχρεωτική εξυπηρέτηση του δανείου και μετά τη λήξη της επιδότησης για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και στους 18 μήνες. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα λειτουργήσει μέσα στον Αύγουστο ενώ η προθεσμία υποβολής της αίτησης θα εκπνεύσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος, είναι το... πόσα λεφτά θα πάρει. Από τι εξαρτάται αυτό;

1. Πρώτον από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το δάνειο πριν μπούμε στην περιπέτεια του κορωνοϊού. Άλλα τα ποσοστά επιδότησης αν το δάνειο ήταν πράσινο, άλλα αν ήταν κόκκινο και άλλα αν είχε ήδη καταγγελθεί.

2. Δεύτερον από το ύψος της μηνιαίας δόσης που πληρώνει κάποιος σήμερα για το δάνειο του. Ανάλογα με το δάνειο, το ανώτατο ποσό της επιδότησης μπορεί να κυμανθεί από τα 300 έως τα 600 ευρώ με το μεγαλύτερο όφελος να ισχύει για τους πράσινους δανειολήπτες.

Η εφαρμογή του fpress.gr απαντά στο ερώτημα περί του ύψους της επιδότησης για όλα τα δάνεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε το υπόλοιπο του δανείου, να αναγράψετε το επιτόκιο με το οποίο βαρύνεστε σήμερα και να σημειώσετε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το δάνειό σας στο τέλος Φεβρουαρίου. Αυτομάτως θα δείτε τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώνετε για τους 9 μήνες που θα διαρκέσει το πρόγραμμα επιδότησης αλλά και το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος για λογαριασμό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ