Πώς θα πληρώσετε τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις

Στο τέλος Αυγούστου τα εκκαθαριστικά – δυνατή η υπαγωγή του φόρου στην πάγια ρύθμιση πριν καν καταστεί ληξιπρόθεσμο το ποσό

Πώς θα πληρώσετε τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις

Το τοπίο ξεκαθάρισε. Τα ειδοποιητήρια για τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν έως το τέλος του μήνα οπότε οι ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν τι σημαίνει για την τσέπη τους η νέα έκπτωση που φτάνει ακόμη και στο 30%. Έστω και μειωμένος όμως, ο νέος φόρος θα δυσκολέψει και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και πέρυσι, στα 100 ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκαν μόλις τα 74. Πώς λοιπόν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Ποιος είναι ο τρόπος πληρωμής που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας; Ιδού οι εναλλακτικές

Ο πρώτος και δεδομένος για όλους τρόπος έχει να κάνει με τις πέντε μηνιαίες δόσεις που ούτως ή άλλως θα προβλεφθούν (υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό που θα σας καταλογιστεί ξεπερνά τα 50 ευρώ καθώς δεν προβλέπεται δυνατότητα δόσης μικρότερης από 10 ευρώ τον μήνα). Η «πεπατημένη» θα σας υποχρεώσει να πληρώσετε την πρώτη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου του 2020. Υπάρχουν όμως και άλλες δύο εναλλακτικές:

  1. Να επιλέξετε τη λύση της πιστωτικής κάρτας και να πληρώσετε σε έως και 12 δόσεις οι οποίες θα είναι άτοκες υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα χάνετε την προθεσμία της κάθε δόσης. Είναι μια σημαντική διευκόλυνση η οποία δεν επηρεάζει ούτε τα δημόσια έσοδα καθώς το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά προεισπράττει ολόκληρο το ποσό του φόρου από την τράπεζα.
  2. Να επιλέξετε την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι άτοκη αλλά μπορεί να σας διευκολύνει από τη στιγμή που η ένταξη γίνεται (προς το παρόν) χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επιτόκιο έχει οριστεί στο 5,05% ενώ ο αριθμός των δόσεων είναι δική σας επιλογή (σ.σ μπορείτε δηλαδή να επιλέξετε και λιγότερες από 12 δόσεις). Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην χαθεί δόση καθώς η προσαύξηση φτάνει στο 15% σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής. Αν μάλιστα χαθεί και δεύτερη δόση, ο οφειλέτης αποβάλλεται από την ρύθμιση.

Το πώς ακριβώς λειτουργεί η πάγια ρύθμιση, μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας κλικ εδώ. Θα υπολογίσετε αυτόματα τη δόση που αντιστοιχεί στον δικό σας ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι που παρέλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό για τη φορολογία εισοδήματος αλλά δεν θα έχουν εισπράξει την επιστροφή φόρου μέχρι και τη στιγμή βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ, θα μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν συμψηφισμό.

Για να υπολογίσετε από τώρα τη μείωση στον κύριο και στον συμπληρωματικό φόρο, κάντε κλικ εδώ:

1. Για τη μείωση του κυρίου φόρου πατήστε εδώ

2. Για τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου πατήστε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ