Η... τρίπλα που προβάλλει η κυβέρνηση για την προστασία της κύριας κατοικίας

Η «τελική μάχη» για την προστασία της κύριας κατοικίας

Η... τρίπλα που προβάλλει η κυβέρνηση για την προστασία της κύριας κατοικίας

Ενώ η κυβέρνηση παζαρεύει με τους δανειστές για τα όρια προστασίας στον νέο νόμο Κατσέλη, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να καθησυχάσουν αλλά και να κινητοποιήσουν τους ενδιαφερόμενους με διασταλτική ερμηνεία του υφιστάμενου νόμου.

 

Πολύ συζήτηση γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για την επικείμενη λήξη του νόμου Κατσέλη. «Ο νόμος δεν λήγει» λένε κυβερνητικά στελέχη. Οι πρώτες σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη συνέχεια παρέλαβε τη σκυτάλη ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης. Μάλιστα, ο τελευταίος, σε ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε Αθήνα και Ζάκυνθο, έδωσε μια νέα διάσταση στην όλη υπόθεση. Τι είπε;

  1. Πρώτον ότι για όσους υποβάλλουν αίτηση στον νόμο Κατσέλη μέχρι το τέλος του χρόνου, η προστασία με τα υφιστάμενα όρια θα ισχύσει ακόμη και μετά την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο δικαστήριο
  2. Δεύτερον ότι για όσους υποβάλλουν αίτηση μετά την Πρωτοχρονιά, η προστασία της κύριας κατοικίας τους, θα ισχύσει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Όταν θα γίνει η εκδίκαση, προφανώς ο δικαστής θα κρίνει με βάση τα όρια προστασίας όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Αλλά μέχρι τότε, ο οφειλέτης θα έχει κερδίσει πολύ χρόνο (για την ακρίβεια πολλά χρόνια με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στα ειρηνοδικεία της χώρας).

Τα νέα όρια προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Άλλωστε, απομένουν ελάχιστες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι γνωρίζοντες προτρέπουν τους οφειλέτες να κάνουν κάτι. Είτε να καταφύγουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είτε στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να αποφύγουν την έκδοση κατασχετηρίου. Στη συνέχεια, συμβουλεύουν οι ίδιοι, θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν από τις αρχές του χρόνου μετά και την ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών τόσο στον νόμο Κατσέλη όσο και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ