Υπολογίστε μόνοι σας τον ΕΝΦΙΑ του 2019 και την πολυδιαφημισμένη έκπτωση

Τα ποσοστά της έκπτωσης κυμαίνονται από 0-30%. Τι σημαίνει όμως αυτό για την τσέπη μας;

Υπολογίστε μόνοι σας τον ΕΝΦΙΑ του 2019 και την πολυδιαφημισμένη έκπτωση

Τελικώς εγώ θα έχω ουσιαστικό όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή όχι; Το ερώτημα απασχολεί τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών από τη στιγμή που η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία με τις μειώσεις των 260 εκατ. ευρώ στη Βουλή. Το ποσοστό της έκπτωσης –φτάνει στο 30%- ακούγεται όμορφα αλλά αυτό που μετράει είναι το τι δείχνει τελικώς το εκκαθαριστικό. Ο υπολογισμός της έκπτωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γίνεται όμως, με το νέο εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης που παρουσιάζει το fpress.gr

H έκπτωση προκύπτει ως αποτέλεσμα των ακόλουθων πράξεων:

  1. Υπολογίζεται η αξία της περιουσίας του καθενός (όχι του κάθε ακινήτου αλλά όλων των περιουσιακών στοιχείων αθροιστικά)
  2. Υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2018. Μόνο του κύριου φόρου και όχι του συμπληρωματικού για τον οποίο δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.
  3. Επί του ποσού του κύριου ΕΝΦΙΑ, υπολογίζεται έκπτωση 30%. Αν αυτή η έκπτωση υπερβαίνει τα 100 ευρώ, αυτομάτως περιορίζεται η έκπτωση στα 100 ευρώ.
  4. Υπάρχει και δεύτερος κόφτης της έκπτωσης: αν η αξία της περιουσίας ξεπερνά τα 60.000 ευρώ (ατομική και όχι οικογενειακή περιουσία) τότε η μέγιστη έκπτωση των 100 ευρώ μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ για κάθε «1000άρικο» πάνω από τα 60.000 ευρώ. Δηλαδή, αν κάποιος έχει ακίνητα αξίας 150.000 ευρώ, η περιουσία του υπερβαίνει κατά 90.000 ευρώ το όριο των 60.000 ευρώ. Έτσι, η έκπτωσή του θα μειωθεί κατά 63 ευρώ επιπλέον και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπερβεί τα 37 ευρώ.

Όλα αυτά προϋποθέτουν σειρά μαθηματικών πράξεων. Τι ποιο εύκολο όμως από τα συμπληρώσετε στοιχεία που μπορείτε με μια ματιά να βρείτε στο ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ. Γνωρίζοντας την τιμή ζώνη στην περιοχή, την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα κλπ, όλα υπολογίζονται αυτόματα.

Το νέο εργαλείο του fpress.gr το υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου σας για το 2018 και για το 2019, θα το βρείτε ΕΔΩ

Όσο και αν προσπαθήσετε, όσα σενάρια και αν "τρέξετε" με τη βοήθεια του εργαλείου, θα διαπιστώσετε ότι αν η αξία του ακινήτου (ή της περιουσίας) ξεπερνά τις 202.000 ευρώ, τότε η έκπτωση θα μηδενιστεί. Επίσης, θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να βρείτε παράδειγμα ιδιοκτήτη ο οποίος θα εξασφαλίσει τη μέγιστη έκπτωση των 100 ευρώ. Οι περισσότεροι θα κερδίσουν από 10-20 ευρώ έως και 60-70 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ