Ξεκίνα το «σαφάρι» για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης - Που κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι γονείς που αυτές τις μέρες ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας για τα παιδιά τους.

Ξεκίνα το «σαφάρι» για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης - Που κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων

 Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ξεκινά και το κυνήγι της αναζήτησης στέγης για όσους έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε σχολή που βρίσκεται σε πόλη εκτός της κύριας κατοικίας τους.

Τα φοιτητικά σπίτια προς ενοικίαση στις περιοχές αυτές είναι πλέον δυσεύρετα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να τα μισθώσουν μέσω της επίμαχης διαδικτυακής πλατφόρμας, Airbnb γιατί έτσι διασφαλίζουν ότι το ακίνητό τους δεν θα παραμείνει ξενοίκιαστο, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη, ενώ μεγιστοποιούν και το κέρδος τους.

Τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια στην περιοχή του κέντρου διαμορφώνονται από 420 έως 500 ευρώ για ένα δυάρι και από 300 έως 450 ευρώ για μία γκαρσονιέρα. Αντίστοιχα στα Εξάρχεια κυμαίνονται μεταξύ 250 και 340, όταν τα έσοδα από την πλατφόρμα Airbnb είναι σχεδόν διπλάσια ενώ διψήφια είναι και η ποσοστιαία διαφορά στο Παγκράτι (από 250 έως 350 ευρώ έναντι κερδών περίπου 500 ευρώ/ μηνιαίως αντίστοιχα).

Σε τιμές άνω των 6 ευρώ/τ.μ. ενοικιάζονται οι κατοικίες σε Παγκράτι, Καλλιθέα, Καισαριανή, Ζωγράφου και Αιγάλεω, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 393 ευρώ, 377 ευρώ, 338 ευρώ, 330 ευρώ και 305 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ένα ακίνητο 71 τ.μ. στο κέντρο διατίθεται προς 383 ευρώ/μήνα (5,9 ευρώ/τ.μ.).

Στον Πειραιά, όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη θα βρουν ενοίκια με μέση τιμή περί τα 346 ευρώ/μήνα. Κοντά στα 326 ευρώ/ μήνα κινείται η μέση τιμή των ενοικίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στη Χαριλάου το μέσο ενοίκιο είναι στα 322 ευρώ και στην Τούμπα στα 313 ευρώ.

Στα Χανιά, στα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίζονται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Airbnb, οι τιμές είναι πολύ υψηλές, με τα ενοίκια να αγγίζουν τα 370 ευρώ/ μήνα, ενώ στην Πάτρα η μέση τιμή των ενοικίων φτάνει τα 244 ευρώ/ μήνα και στο Ρίο τα 274 ευρώ/μήνα.

Στα Ιωάννινα, η μέση τιμή ανέρχεται σε 300 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης στα 304 ευρώ, στη Λάρισα στα 249 ευρώ και στην Κομοτηνή στα 263 ευρώ. Πολύ χαμηλότερα ενοίκια εντοπίζονται σε πόλεις όπως η Φλώρινα, η Σπάρτη και η Πρέβεζα (192 ευρώ, 241 ευρώ και 266 ευρώ αντίστοιχα).

10 Συμβουλές

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι γονείς που αυτές τις μέρες ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας για τα παιδιά τους.
Ενόψει της νέας φοιτητικής χρονιάς, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, προς διευκόλυνση των φοιτητών και των γονέων τους δίνει 10 συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε τις παγίδες.

1. Σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας υπάρχει τόσο επάρκεια διαθέσιμης φοιτητικής κατοικίας, όσο και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

2. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

3. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).

4. Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.

5. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

6. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

7. Οι φοιτητές, ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας τους θα πρέπει να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους.

8. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι’ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.

9. Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου).

10. Τέλος σήμερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης, συχνά η πιο συμφέρουσα λύση είναι, αντί να μισθώσουν μία κατοικία, να την αγοράσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ