«Φως στο τούνελ» στην αγορά ακινήτων λόγω... Airbnb

Η αγορά ακινήτων έπειτα από μια δεκαετία κατάρρευσης, αρχίζει να εμφανίζει δειλά σημάδια ανάκαμψης.

«Φως στο τούνελ» στην αγορά ακινήτων λόγω... Airbnb


Προσδοκίες ότι φέτος η ελληνική κτηματαγορά μπορεί να αλλάξει πρόσημο, έπειτα από εννέα χρόνια συνεχούς μείωσης των αξιών, καταγράφονται στην αγορά του real estate.

Η μείωση τιμών στα ακίνητα, έπειτα από εννέα χρόνια οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ευκαιρίες για όποιον επιθυμεί να αγοράσει κατοικία, αρκεί να ψάξει.

Οι διαδικασίες ρύθμισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ωθούν τους ιδιοκτήτες να κατεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές πώλησης των σπιτιών τους, παρέχοντας μεγάλες ευκαιρίες σε όσους αναζητούν στέγη.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πλέον η αγορά του real estate έχει αρχίσει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αργή αλλά σταθερή, και αναμένεται να βελτιωθεί το κλίμα με πιο γοργούς ρυθμούς αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ήδη, η αύξηση του τουρισμού έχει φέρει αύξηση της ζήτησης για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων όπως είναι τα μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές που εκμισθώνονται μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας Airbnb.

Οι υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Το 2017 και οι πρώτοι μήνες του 2018 χαρακτηρίστηκαν από ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, αν και καταγράφονται μικτές επιμέρους τάσεις ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των ακινήτων, καθώς και από αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα εισοδήματος. Η τάση σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων συνδέεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, με την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Η τάση αυτή αποτυπώνεται τόσο στους ρυθμούς μεταβολής των αξιών, που κινούνται πλέον κοντά στο μηδέν ή και σε οριακώς θετικά επίπεδα, όσο και στους συγκρατημένους ρυθμούς βελτίωσης δεικτών όπως η οικοδομική δραστηριότητα στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό σε ακίνητα και ο αριθμός των πράξεων αγοραπωλησιών ακινήτων. Σημειώνεται όμως ότι τα μεγέθη αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Η υφιστάμενη χαμηλή ζήτηση στην αγορά σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την περιορισμένη ρευστότητα, τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο και τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των τελευταίων ετών.
Στην αγορά κατοικιών, όπως αναφέρεται στην έκθεση, συνεχίστηκαν, αν και με μικρότερη ένταση, οι πιέσεις στις τιμές, ενώ από το δ’ τρίμηνο του 2017 παρατηρήθηκε τάση σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών. Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2018 ήταν μειωμένες οριακά κατά 0,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Για το σύνολο του 2017, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1%, έναντι μείωσης κατά 2,4% το 2016.
Σωρευτικά, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1% από το 2008 έως το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -44,5% και Θεσσαλονίκη: -46,4%). Η σταθεροποιητική τάση στις τιμές των κατοικιών εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ