Στο e-σφυρί ακίνητα ακόμη και για οφειλές 500 ευρώ

Την Τετάρτη ξεκινούν εκ νέου οι νέοι πλειστηριασμοί

Στο e-σφυρί ακίνητα ακόμη και για οφειλές 500 ευρώ

Σφίγγει για τα καλά ο κλοιός για τους οφειλέτες, αφού με σχετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι δανειστές για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση βάζουν ως προϋπόθεση την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μετά τις Βρυξέλλες, και το ΔΝΤ ανέβασε τους τόνους σε αυτό το ζήτημα στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος. Από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν θα γλιτώσει ούτε η πρώτη κατοικία αφού για οφειλές προς το Δημόσιο δεν προβλέπεται κανένα δίχτυ προστασίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Η κατάσχεση είναι το πρώτο βήμα των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι φορολογικές Αρχές για να διασφαλίσουν την είσπραξη της οφειλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει εκποιήσεις 2.000 ακινήτων οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ. Όσο περνάνε οι μήνες ο κλοιός θα σφίγγει περισσότερο και θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα οφειλετών με μικρότερα χρέη.

Οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία θα συνεχιστούν και το 2018 έως ότου τεθεί σε πλήρη ισχύ η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται με την καινούρια αυτοματοποιημενη διαδικασία.

Το crash test αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, όπου και θα γίνουν οι πρώτοι για το 2018 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία ενώ τα ακίνητα 26 δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια θα βγουν στο «σφυρί» με ένα κλικ στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν προγραμματιστεί 28 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.

Το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει κυρίαρχο στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2018 πρόκειται να πλειστηριαστούν 13.000 ακίνητα.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για να βάλουν οι δανειστές «σφραγίδα» στα 110 προαπαιτούμενα, να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευσης της νέας δόσης που υπολογίζεται περίπου στα 8 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να παρουσιάσει στην συνεδρίαση του EuroWorking Group επαρκή πρόοδο.

Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών με βάση την θετική εισήγηση του EWG και την έκθεση συμμόρφωσης θα πιστοποιήσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.