Στο στόχαστρο οφειλέτες που δεν πληρώνουν, αλλά νοικιάζουν μέσω Airbnb

Στο στόχαστρο οφειλέτες που δεν πληρώνουν, αλλά νοικιάζουν μέσω Airbnb

Στο μακρύ κατάλογο των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα, περιλαμβάνονται και μικρότερα ακίνητα, πλήθος οικοπέδων σε τουριστικές ή μη τουριστικές περιοχές και, φυσικά, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα.

Σπίτια που ενοικιάζονται μέσω Airbnb και ανήκουν σε οφειλέτες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν το δάνειό τους προς την τράπεζα εδώ και χρόνια ή άλλα που ενοικιάζονται κανονικά με συμβόλαια, έχουν εντοπίσει οι τράπεζες και έχουν βάλει στο στόχαστρο, ενεργοποιώντας τα αναγκαστικά μέτρα κατά αυτών των οφειλετών στους προσεχείς πλειστηριασμούς.

Οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές εκτιμάται ότι είναι το 20% αυτών που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά το ύψος των χρεών που αφήνουν είναι διπλάσιο και εκτιμάται ότι φθάνει το 40% των κόκκινων δανείων. Ο λόγος είναι προφανής, σύμφωνα με την Καθημερινή αφού πρόκειται γι’ αυτούς που έχουν πάρει μεγάλα δάνεια ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ είτε για επιχειρηματικούς σκοπούς είτε για την αγορά κατοικίας. Η διαδικασία της αποκάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών μόλις τώρα αρχίζει, αλλά οι τράπεζες επιδιώκουν να κινητοποιήσουν τα αντανακλαστικά όλων των οφειλετών με οριζόντιο τρόπο.

Στο μακρύ κατάλογο των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα, περιλαμβάνονται και μικρότερα ακίνητα, πλήθος οικοπέδων σε τουριστικές ή μη τουριστικές περιοχές και, φυσικά, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι συνδέονται με δάνεια μεγάλης αξίας και ότι οι οφειλέτες δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή σε νοικοκυριά με ανέργους που είναι σε πραγματική αδυναμία και οι οποίοι απολαμβάνουν, ούτως ή άλλως, την προστασία του νόμου Κατσέλη.