Πόσες βεβαιώσεις "ειδικών" χρειάζονται για να ενοικιάσεις ένα ακίνητο

Ο οικονομικός και γραφειοκρατικός γολγοθάς του ιδιοκτήτη με αριθμούς και παραδείγματα

Πόσες βεβαιώσεις "ειδικών" χρειάζονται για να ενοικιάσεις ένα ακίνητο

Δεν έφτανε ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος στα ενοίκια από το πρώτο ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης, έπρεπε να επιβληθούν ακόμη περισσότερα "χαράτσια" στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα από την περιουσία τους. Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα του από τις "τακτοποιήσεις" αυθαιρέτων, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική την προσκόμιση βεβαίωσης από μηχανικό περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων ακόμη και για τις ενοικιάσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όλοι οι θα πρέπει να περάσουν από το γραφείο μηχανικού καθώς πλέον ένα ακίνητο, χωρίς το συγκεκριμένο χαρτί δεν μπορεί ούτε να πουληθεί, ούτε να γίνει δωρεά ούτε να ενοικιαστεί. Μόνο "παράθυρο" που παραμένει ανοικτό είναι η... κληρονομιά. 

ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει ακίνητα –συνολικά είναι περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη τη χώρας- αντιμετωπίζει δύο, τρεις ή και τέσσερις φόρους: ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, φόρο εισοδήματος από ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει στην εφορία ποσοστό της τάξεως του 18% ενώ, συνήθως, το πραγματικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 30-35%. Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 125 τετραγωνικών στα Πατήσια εισπράττει ενοίκιο 300 ευρώ τον μήνα. Ο ιδιοκτήτης είναι μισθωτός και έχει ετήσιο εισόδημα 12000 τον χρόνο από μισθούς. Στην εφορία θα πληρώνει κάθε χρόνο:

  1. Φόρο εισοδήματος 15% επί του ύψους του ενοικίου δηλαδή 540 ευρώ.
  2. Εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 2,2% φτάνοντας στα 79,2 ευρώ.
  3. ΕΝΦΙΑ ο οποίος εξαρτάται από την τιμή ζώνης στην περιοχή, την παλαιότητα του ακινήτου κλπ. Για το συγκεκριμένο ακίνητο των 125 τετραγωνικών μέτρων, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί κάλλιστα να φτάσει στα 524 ευρώ λόγω της μεγάλης επιφάνειας.

Το συνολικό ποσό των επιβαρύνσεων, διαμορφώνεται στα 1143,2 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 31,75% του συνολικού εισοδήματος που εισπράττεται από τα ενοίκια.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων όπου η φορολογική επιβάρυνση επί της μισθωτικής απόδοσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 55% ή το 60%. Ο δεύτερος ιδιοκτήτης, έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 400.000 ευρώ και ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στον Χολαργό, αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ. Στη φορολογική του δήλωση εμφανίζει εισοδήματα από ακίνητα ύψους 30.000 ευρώ εκ των οποίων τα 7200 ευρώ (600 ευρώ τον μήνα) προέρχονται από το διαμέρισμα του Χολαργού. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Ο ΕΝΦΙΑ του διαμερίσματος στον Χολαργό, φτάνει στα 936,27 ευρώ (λόγω περιοχής)
  2. Επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος καθώς το διαμέρισμα του Χολαργού προσαυξάνει τη συνολική περιουσία στις 600.000 ευρώ (400.000 ευρώ από τα υπόλοιπα ακίνητα συν 200.000 ευρώ από το ακίνητο του Χολαργού). Αν δεν υπήρχε το διαμέρισμα στον Χολαργό, ο συμπληρωματικός φόρος θα έφτανε στα 425 ευρώ (για αξία 400.000 ευρώ) με την προσθήκη του συγκεκριμένου διαμερίσματος εκτινάσσεται στα 1525 ευρώ. Δηλαδή αντιστοιχούν 1100 ευρώ συμπληρωματικού φόρου μόνο στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.
  3. Ο φόρος εισοδήματος, φτάνει στο 35% δηλαδή, από τα 7200 ευρώ η εφορία κρατάει τα 2.520 ευρώ.
  4. Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται και αυτή με συντελεστή 5% κάτι που σημαίνει ότι διαμορφώνεται στα 360 ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση του δεύτερου ιδιοκτήτη, ανέρχεται στα 4916 ευρώ και αντιστοιχεί στο 68,27% του συνολικού ενοικίου που εισπράττει ο ιδιοκτήτης. Ειδικά την πρώτη χρονιά, αν χρειαστεί να προστεθούν και οι εφάπαξ επιβαρύνσεις για ενεργειακά πιστοποιητικά, τακτοποιήσεις πολεοδομικής φύσεως και ενεργειακά πιστοποιητικά, θα φτάσουμε στο σημείο να δοθεί για φόρους και αμοιβές ακόμη και πάνω από το 70% του συνολικού εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ