Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας - Ποιοι κινδυνεύουν

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας - Ποιοι κινδυνεύουν
Υπό την απειλή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες με τις τράπεζες να τους στέλνουν σαφέστατο μήνυμα ότι αν δεν πληρώσουν τα δάνειά τους θα λάβουν ειδοποιητήριο πλειστηριασμού.

Ηδη οι τράπεζες, όπως αναφέρει το «Εθνος», έχουν εντοπίσει περισσότερους από 30.000 στρατηγικά κακοπληρωτές, ενώ οι διασταυρώσεις στοιχείων συνεχίζονται και δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, αντιμέτωποι με πλειστηριασμό θα βρεθούν αρχικά περί τους 10.000 δανειολήπτες, που έχουν μεγάλα ακίνητα στην κατοχή τους και οι οποίοι αν και μπορούν συστηματικά αποφεύγουν να ρυθμιστούν και να πληρώσουν.

Προτεραιότητα θα λάβουν τα ακριβά ακίνητα τα οποία θεωρείται ότι θα πιάσουν καλή τιμή στην αγορά.Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών μόνο ο ένας στους δέκα δανειολήπτες – κακοπληρωτές ανταποκρίθηκε για να κινήσει διαδικασία ρύθμισης.

Από τα 70 δισ. ευρώ των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ και από αυτά το 30% θα μπορούσε να επανέλθει σε ομαλή πληρωμή.

Οι θεσμοί ζητούν την πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων των κόκκινων δανείων στα ξένα funds. Δηλαδή, ζητούν περιληφθούν στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξαιρεθεί με νομοθετική ρύθμιση από το καθεστώς των πωλήσεων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ