Κτηματολόγιο: Ποια ακίνητα περνούν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου

Κτηματολόγιο: Ποια ακίνητα περνούν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου
Στις 10.000 ανέρχεται ο αριθμός των ακινήτων που αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέχρι το τέλος του χρόνου και να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου!

Σύμφωνα με «Τα Νέα», πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Η κτηματογράφησή τους άρχισε την περίοδο 1997-99 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα και συνολικά μέχρι σήμερα φτάνουν τα 200.000.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών των ακινήτων έχει αρχίσει ήδη από την 1η Αυγούστου στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.267 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Στις 15 Σεπτεμβρίου ακολουθεί το Άστρος με 1.171 μη δηλωμένα στο Κτηματολόγιο ακίνητα. Σειρά στις 22 Σεπτεμβρίου παίρνει το Μαρτίνο στη Φθιώτιδα με 1.226 ακίνητα και ακολουθούν τους επόμενους μήνες ακόμη 17 περιοχές.

Από το 2016 αναμένεται επίσης να αλλάξουν ιδιοκτήτη ακίνητα σε άλλες 92 περιοχές. Η λίστα περιλαμβάνει και οκτώ περιοχές στην Αττική: Ελευσίνα, Βριλήσσια, Μελίσσια, Νέα Πέραμος, Νέο Ψυχικό, Γέρακας, Νέα Σμύρνη και Άγιος Ιωάννης Ρέντης.

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

Από τα 200.000 ακίνητα, «αγνώστου ιδιοκτήτη» περίπου 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ