Μέτρο «βόμβα» για τα ακίνητα στο 2ο «μνημονιακό» νομοσχέδιο – Τι αλλάζει

Μέτρο «βόμβα» για τα ακίνητα στο 2ο «μνημονιακό» νομοσχέδιο – Τι αλλάζει
Με μια ρύθμιση βόμβα η οποία θίγει όλους τους οφειλέτες που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες κατατέθηκε τα ξημερώματα στη Βουλή το 2ο «μνημονιακό» νομοσχέδιο.

Η ρύθμιση αφορά στους πλειστηριασμούς ακινήτων και προβλέπει ότι από εδώ και στο εξής, ο πλειστηριασμός θα γίνει με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Στις εμπορικές αξίες –και όχι στις αντικειμενικές όπως συνέβαινε μέχρι τώρα- θα γίνονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων κάτι που σημαίνει ότι –με δεδομένη την κατάσταση στην κτηματαγορά- τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να «ξεπουλιούνται» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, είτε είναι οι τράπεζες είτε είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δυσμενέστατη αλλαγή για τους οφειλέτες που έχουν ενυπόθηκα περιουσιακά στοιχεία επέρχεται με το δεύτερο «μνημονιακό» νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε τα ξημερώματα στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης. Σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον ν. 1249/1982».

Με το νομοσχέδιο επέρχονται σοβαρές αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μεταξύ άλλων αυξάνονται σειρά προστίμων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια. Τα χρήματα δε, δεν θα καταλήγουν στο εξής στο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά θα αποτελούν έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Επίσης, αλλάζει η σειρά κατάταξης των δανειστών στον πίνακα των γενικών προνομίων και ορίζεται ότι κατατάσσονται στην 3η σειρά οι απαιτήσεις του δημοσίου από ΦΠΑ και τους λοιπούς παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους (σ.σ σήμερα οι οφειλές από ΦΠΑ κατατάσσονται στη 2η θέση μπροστά από τα ειδικά προνόμια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ