Που μπορώ να αγοράσω ακίνητα με λιγότερα από 1000 ευρώ το τ.μ.;

Που μπορώ να αγοράσω ακίνητα με λιγότερα από 1000 ευρώ το τ.μ.;
Η άρνηση (ή αδυναμία;) των τραπεζών να χορηγούν στεγαστικά δάνεια, η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων αλλά και η απροθυμία των Ελλήνων να επενδύσεων εν μέσω κρίσης, έχει πολλαπλασιάσει τα προς πώληση ακίνητα που διατίθενται σε τιμή χαμηλότερη των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δείτε συγκεκριμένα παραδείγματα από αγοραπωλησίες που έκλεισαν εν μέσω κρίσης.
Στον Κορυδαλλό, κοντά στην πλατεία Μέμου, διατέθηκε ισόγειο διαμέρισμα 105 τετραγωνικών προς 63.000 ευρώ. Δηλαδή, η τιμή ανά τετραγωνικό έπεσε στα 600 ευρώ το μέτρο. Στο κέντρο της Κυψέλης, ένα δυάρι 63 τ.μ «έκλεισε» στις 40.000 ευρώ με την μέση τιμή ανά τετραγωνικό να πέφτει στα 600 ευρώ. Ισόγειο οροφοδιαμέρισμα στο κέντρο της Νίκαιας πουλήθηκε 53.000 ευρώ δηλαδή προς 646 ευρώ το μέτρο. Στου Γκύζη, διαμέρισμα 67 τετραγωνικών δόθηκε προς 896 ευρώ το μέτρο ή 60.000 ευρώ συνολικά ενώ ακόμη και στον Άνω Χολαργό πουλήθηκε παλαιό διαμέρισμα 48 τετραγωνικών προς 45.000 ευρώ ή 938 ευρώ το μέτρο. Ακόμη περισσότερα είναι τα ακίνητα κάτω των 1000 ευρώ το μέτρο στην επαρχία. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με 40.000 ευρώ αποκτήθηκε μικρό διαμέρισμα 45 τετραγωνικών ενώ στην Νέα Αρτάκη Εύβοιας, διαμέρισμα 110 τετραγωνικών δόθηκε με 95.000 ευρώ δηλαδή με 864 ευρώ το μέτρο. Στα 848 ευρώ το μέτρο έφτασε το κόστος και για ένα διαμέρισμα 54 τετραγωνικών μέτρων στην Ανάληψη του Βόλου. Στο κέντρο της Πρέβεζας, γκαρσονιέρα 39 τ.μ. πουλήθηκε 37.000 ευρώ. Τα ακίνητα που πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, είναι στο σύνολό τους ηλικίας άνω των 20 ετών. Οι πωλητές, ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

  • • Πρόσωπα που θέλουν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία παλαιότητας προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αγορά νεόδμητων ακινήτων ή διαμερισμάτων σε άλλες περιοχές. Η προσφορά από την συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα καθώς οι τράπεζες σε όσους εγκρίνουν στεγαστικά δάνεια, θέτουν ως προϋπόθεση να καταβληθεί τουλάχιστον το μισό τίμημα τοις μετρητοίς.
  • • Πρόσωπα που αναγκάζονται να πουλήσουν λόγω κρίσης. Φυσικό είναι προτιμούν να ρευστοποιήσουν κυρίως τα παλαιότερα ακίνητα, ειδικά αν αυτά χρίζουν επισκευής.

Γιατί να αγοράσει κάποιος ακίνητο των 1000 ευρώ και κάτω;
  1. Ένα κίνητρο είναι το ενδεχόμενο να γεννηθούν υπεραξίες στο μέλλον. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, οι τιμές έχουν πέσει στα επίπεδα των 500-600 ευρώ το μέτρο. Αν υλοποιηθεί ένα σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, τότε είναι πολύ πιθανό να γεννηθούν οι υπεραξίες. Αντίστοιχα υπάρχουν κι άλλες περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια κ.ά.
  2. Ένα δεύτερο κίνητρο είναι η εξασφάλιση υψηλής μισθωτικής απόδοσης ακόμη και άνω του 3%. Βέβαια, αν κάποιος κινείται αποκλειστικά με αυτό το κριτήριο, ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένει αρκετό καιρό για να εγγράψει κέρδη από την επένδυσή του καθώς η κρίση έχει επηρεάσει και τα μισθώματα. Κι όχι μόνον αυτό. Στις «φθηνές» περιοχές, είναι πολύ πιθανό να υποστεί κάποιος απώλεια εισοδήματος λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων από τους ενοικιαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ