Ποια ακίνητα θα πουληθούν (και πόσο) μετά την αλλαγή του πόθεν έσχες

Ποια ακίνητα θα πουληθούν (και πόσο) μετά την αλλαγή του πόθεν έσχες
Σημαντική ανάσα στην κτηματαγορά αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που προβλέπει ότι το πόθεν έσχες στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα εφαρμόζεται με βάση τις εμπορικές τιμές που αναγράφονται στο συμβόλαιο αγοράς και όχι με βάση τις αντικειμενικές τιμές.


Όπως αναφέρουν στο fpress κτηματομεσίτες, με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ξεμπλοκάρουν οι αγοραπωλησίες οι οποίες είχαν κολλήσει εξαιτίας της αδυναμίας των αγοραστών να δικαιολογήσουν τα χρήματα που αναγράφονταν στο συμβόλαιο που όμως δεν ήταν η τιμή με την οποία είχε κλείσει η συμφωνία.
Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Αθ. Ζηρογιάννη, ιδιοκτήτη του ομώνυμου κτηματομεσιτικού γραφείου, "τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές αγοραπωλησίες έτοιμες να γίνουν, αλλά που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν λόγω του υψηλού πόθεν έσχες. Εδώ και ένα χρόνο υπάρχει στο γραφείο μας ένα ακίνητο στην Παιανία, ὀπου ο πωλητής με τον αγοραστή συμφώνησαν στα 80.000 ευρώ, όμως η αντικειμενική του τιμή είναι στα 150.000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ η αγοραπωλησία. Επίσης στο Ψυχικό πωλείται κατοικία 200.000 ευρώ όμως έχει αντικειμενική αξία 350.000 ευρώ, με αποτέλεσμα και αυτή η πράξη να μην προχωρήσει.
"Πώς είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων όταν η πλειοψηφία πωλείται σε τιμές χαμηλότερες έως και 70% της αντικειμενικής; Πώς μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τα χρήματα αυτά;" διερωτάται ο κατασκευαστής Βαγγέλης Παπαϊώννου που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καισαριανής.
Μέχρι σήμερα η εφαρμογή του πόθεν έσχες επί της αντικειμενικής είχε προκαλέσει «έμφραγμα» στην κτηματαγορά με αποτέλεσμα δεκάδες πράξεις να παραμένουν στα χαρτιά. Με την πρόσφατη ρύθμιση για εφαρμογή του πόθεν έσχες επί της εμπορικής, η κατάσταση θα βελτιωθεί αρκετά και κάποιες αγοραπωλησίες τελικά θα γίνουν.
Γιατί ακόμη και σε περιπτώσεις που ακίνητα πωλούνταν ακόμη και κάτω του κόστους, αγοραστής δεν μπορούσε να βρεθεί λόγω υψηλής αντικειμενικής», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάνου.
«Ποιος τρελός θα μπορούσε να αγοράσει ένα ακίνητο για το οποίο θα ήταν αναγκασμένος να αποδείξει που βρήκε τα λεφτά για την αγορά, αν και στην πραγματικότητα έδωσε για την απόκτηση του ακινήτου το 30% του ποσού, για το οποίο οφείλει να προσκομίσει αποδείξεις; Αυτό τονίζει ο κτηματομεσίτης Γ. Τσάμης του κτηματομεσιτικού γραφείου Epavlis, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Αν αποκτούσε ένα τέτοιο ακίνητο, θα έπρεπε να πληρώσει υπερβολικά υψηλότερο φόρο σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου και ταυτόχρονα να δώσει εξηγήσεις στην εφορία, για το που βρήκε τα χρήματα, που στην πραγματικότητα δεν έδωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη χαρακτηριστική περίπτωση στρέβλωσης στην κτηματαγορά αποτελεί εμπορικό ακίνητο στο Μαρούσι, το οποίο πωλείται σήμερα προς 200.000 ευρώ, αν και η αντικειμενική του αξία βρίσκεται στις... 650.000 ευρώ. «Είναι απολύτως λογικό το συγκεκριμένο ακίνητο να μην μπορεί να πουληθεί, αφού ο αγοραστής θα αναγκαστεί να πληρώσει φόρο μεταβίβασης 65.000 ευρώ, δηλαδή το 30% των χρημάτων που θα δαπανήσει για την απόκτηση του ακινήτου. Πώς θα μπορέσει να δικαιολογήσει ο αγοραστής το πόθεν έσχες των 650.000 ευρώ, που δε θα έχει δώσει;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ