Πώς το δημόσιο σου δεσμεύει το ακίνητο και σε αποζημιώνει 20 χρόνια μετά!

Πώς το δημόσιο σου δεσμεύει το ακίνητο και σε αποζημιώνει 20 χρόνια μετά!
Mπορεί να δοθεί αποζημίωση για απαλλοτριωθέν ακίνητο μετά από περίπου 20 χρόνια; Κι όμως, στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί και αυτό αλλά να χρειαστεί πρώτα την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.


Συγκεκριμένα ο δήμος Καλαμάτας υποχρεώθηκε να αποζημιώσει συνιδιοκτήτες ακινήτου που είχε δεσμευτεί από το δήμο επί 19 χρόνια.
Οπως αναφέρει ο Συνήγορος, ο δήμος Καλαμάτας είχε δεσμεύσει τμήμα του οικοπέδου τους (εντός σχεδίου πόλεως), στο οποίο βρισκόταν το ακίνητο και το είχε διαμορφώσει σε δρόμο σύμφωνα με πράξη εφαρμογής (1993), χωρίς να έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους ιδιοκτήτες, επί 19 χρόνια.
Ο Συνήγορος απευθύνθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, η οποία στη συνέχεια πρότεινε στους συνιδιοκτήτες να υπολογιστεί η αποζημίωσή τους με βάση το ύψος της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου.
Ακολούθησε συνεννόηση για την επίλυση των επιμέρους ζητημάτων της διαδικασίας καταβολής της αποζημίωσης, έως την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος.
Η υπόθεση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μπούσουλας και για δεκάδες άλλες περιπτώσεις δεσμευμένων ακινήτων που δεν αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό που τα πήραν από τους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα την αποζημίωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ