Τα ακίνητα δεν αποτελούν πλέον ασφαλές επενδυτικό "καταφύγιο"

Τα ακίνητα δεν αποτελούν πλέον ασφαλές επενδυτικό "καταφύγιο"
Επτά στους δέκα καταναλωτές και οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα συναφή με την οικοδομή, δεν πιστεύουν πλέον ότι η απόκτηση κατοικίας είναι ασφαλής επένδυση. Οπως προκύπτει από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η αλλεπάλληλη επιβολή, συχνά ευφάνταστων, φόρων οδηγεί ολοένα και περισσότερους να αναθεωρούν την εκτίμηση ότι η αγορά κατοικίας αποτελεί ἁσφαλές επενδυτικό καταφύγιο".

Μάλιστα για εννιά στους δέκα επιχειρηματίες η κρίση στην οικοδομή θα παραταθεί για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία για το μέλλον του κλάδου, που χρόνο με το χρόνο καταγράφει ολοένα και πιο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα» και διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΒΕΘ από την εταιρία δημοσκοπήσεων Interview, το διάστημα 16 έως 18 Οκτωβρίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 770 ατόμων και συγκεκριμένα σε 405 επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ανελκυστήρες, καυστήρες, υδραυλικά-καλοριφέρ, ελαιοχρωματιστές, τοποθέτηση πλακιδίων, κλιματιστικά, ξυλουργικές εργασίες, αποχετευτικά, γυαλί, σιδηροκατασκευές, αλουμινοκατασκευές, κουφώματα, τζάκια κ.ά.), σε 310 καταναλωτές και 55 δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Οκτώ στους δέκα βλέπουν μείωση τζίρου

Ζοφερή καταγράφεται η εικόνα στα ταμεία των επιχειρήσεων που «ζουν» από την οικοδομική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση σχετική με το τζίρο στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού το 79% απαντά ότι τον είδε να συρρικνώνεται, το 17% να παραμένει στα ίδια επίπεδα και μόλις το 4% να καταγράφει αύξηση. Κατά μέσο, δε, όρο η μείωση των εσόδων αγγίζει το 45%.

Το 85% αγγίζει η πρόθεση για διατήρηση προσωπικού κατά το επόμενο διάστημα, το 2% για πρόσληψη και το 13% για απόλυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα και διαθέτουν προσωπικό αποτελούν το 44% του δείγματος, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι το 56%.

Επιπλέον η τάση διατηρησιμότητας αν και μοιάζει υψηλή, είναι περισσότερο «αναπόφευκτη», καθώς η πλειονότητα αυτών που δηλώνουν ότι έχουν προσωπικό κάνουν λόγο για ένα εργαζόμενο.
Η ψυχολογία βαρόμετρο για την αγορά ακινήτων

Την αβεβαιότητα για το μέλλον, την κακή ψυχολογία των εν δυνάμει αγοραστών, τη δύσκολη πρόσβαση στο δανεισμό και τις αντικειμενικές αξίες δείχνει ο επιχειρηματικός κόσμος ως τις κυριότερες παραμέτρους που οδήγησαν σε ύφεση την αγορά ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «τι κατά τη γνώμη σας οδήγησε στην ύφεση την αγορά ακινήτων;» -οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα τριών επιλογών- το 56,4% απάντησε η αβεβαιότητα για το μέλλον, το 41,9% η δύσκολη πρόσβαση στο δανεισμό, το 32,5% η κακή ψυχολογία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, το 32,9% οι αντικειμενικές αξίες, το 11,1% η ακόρεστη δίψα του Έλληνα για το σπίτι, ενώ το 8,1% η υπερπροσφορά ακινήτων.
Ζητούν μείωση ή και κατάργηση φόρων

Τη μείωση ή και κατάργηση των φόρων που επιβαρύνουν το ακίνητο (μεταξύ άλλων: χαράτσια, ΦΑΠ, φόρος μεταβίβασης) θεωρεί το 79,1% ως σημαντικότερο κίνητρο προκειμένου να δοθεί εκ νέου ώθηση στην αγορά ακινήτου. Το 43,2% θεωρεί κινητήριο μοχλό τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%, σε οτιδήποτε αφορά την οικοδομή, ενώ το 35% ζητά πρόσβαση στο δανεισμό.
Στην ίδια ερώτηση -που σημειωτέον οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα τριών επιλογών- το 17,5% ζητά εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις τρέχουσες εμπορικές, το 17,1% την ελαχιστοποίηση ή και κατάργηση των εξόδων κατά τη μεταβίβαση, ενώ το 7,7% την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα.

Απόρροια της αρνητικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της οικοδομής είναι το 83% των επιχειρηματιών να απαντά ότι δεν θεωρεί ότι η αγορά ακινήτων είναι η καλύτερη επένδυση, ενώ θετική άποψη έχει το 17%.

Απαισιόδοξο για το μέλλον του κλάδου εμφανίζεται το 88% των ερωτηθέντων καθώς εκτιμά ότι η κρίση στην οικοδομή θα διαρκέσει επί μακρόν, το 10% τρία με τέσσερα χρόνια και μόλις το 2% ένα με δύο.

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την ανάσχεση της κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο;». Το 93% απαντά αρνητικά και μόλις το 7% εκτιμά ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την ανακοπή της φθίνουσας πορείας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Σε βρόγχο εξελίσσεται για πολλούς βιοτέχνες η κάλυψη των υποχρεώσεων τους προς τον ΟΑΕΕ. Πιο συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση, δύο στους δέκα βιοτέχνες απαντούν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ, έξι στους δύο πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους προς το Ταμείο τους, ενώ δύο στους δέκα έχουν μπει σε ρύθμιση οφειλών. Μάλιστα από αυτούς που απάντησαν ότι έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, το 44% λέει ότι έχει σταματήσει να πληρώνει ένα με δύο χρόνια, το 32% λιγότερο από χρόνο, ενώ το 24% περισσότερο από δύο χρόνια.

Η δυσκολία εξασφάλισης δανειοδότησης αποτελεί για το 54% των καταναλωτών μελανό σημείο για την αγορά ακινήτου, ενώ για το 40,9% η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Την ίδια ερώτηση με αυτή που υποβλήθηκε στους επιχειρηματίες («τι κατά την άποψη σας οδήγησε στην ύφεση την αγορά ακινήτων;») κλήθηκαν να απαντήσουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι είχαν επίσης τη δυνατότητα τριών επιλογών. Για το 33% οι αντικειμενικές αξίες ήταν αυτές που οδήγησαν την αγορά ακινήτων σε ύφεση, για το 34,5% η κακή ψυχολογία, για το 9% η υπερπροσφορά ακινήτων και για το 8% η ακόρεστη δίψα του Έλληνα για την απόκτηση κατοικίας.

Το 90% των ερωτηθέντων προκρίνει ως καλύτερη λύση για την επιστροφή της κτηματαγοράς σε τροχιά ανάπτυξης, τη μείωση ή και κατάργηση των φόρων που επιβαρύνουν το ακίνητο, το 27% την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, το 30% την ευκολότερη πρόσβαση στο δανεισμό, το 38% την ελαχιστοποίηση ή και κατάργηση των εξόδων μεταβίβασης, το 26% τη μείωση του ΦΠΑ και το 19% την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα.

Για το 68% των καταναλωτών η αγορά ακινήτου δεν αποτελεί πλέον την καλύτερη επένδυση, ενώ διαφορετική άποψη έχει το 32%.

Η αρνητική οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει το 76% στην αναβολή ανακαίνισης της κατοικίας του, το 8% στην αναβολή κτισίματος και το 16% στην αγορά ακινήτου.

Μείωση στις τιμές ακινήτων (τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση) βλέπει τον τελευταίο χρόνο το 90%, το 8% εκτιμά ότι παρέμειναν ίδιες, ενώ το 2% ότι αυξήθηκαν. Για το επόμενο διάστημα το 65% των ερωτηθέντων αναμένει πτώση τιμών, το 33% σταθεροποίηση και το 2% αύξηση.

Για μείωση του τζίρου τους κατά μέσο όρο κατά 82% την τριετία 2010-2012, αναφορικά με τη δραστηριότητα τους που σχετίζεται με το ακίνητο, κάνουν λόγο δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.

Στην ερώτηση «τι κατά την άποψή σας θα μπορούσε να δώσει εκ νέου ώθηση στην αγορά ακινήτων;» (οι επιλογές ήταν τρεις) το 95% απάντησε η μείωση ή και κατάργηση φόρων που το επιβαρύνουν, το 55% η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, το 25% η ελαχιστοποίηση ή και κατάργηση των εξόδων κατά τη μεταβίβαση και το 90% η μείωση του ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ