Kίνδυνος "φούσκας" στα ακίνητα και στην Γερμανία;

 Kίνδυνος "φούσκας" στα ακίνητα και στην Γερμανία;
Η αύξηση της τιμής των ακινήτων στη Γερμανία είναι εν μέρει υπερβολική, κυρίως στα αστικά κέντρα, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, επισημαίνοντας πως κάπως έτσι ξεκίνησε και η κρίση στην Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Deuetsche Welle, οι τιμές των ακινήτων στις επτά μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις είναι 20% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Σε ορισμένες πόλεις, μάλιστα, η αύξηση των τιμών είναι αλματώδης, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο ύψος των ενοικίων. Μόναχο και Αμβούργο είναι δύο από τις πόλεις όπου τα τελευταία χρόνια έχουν «πάρει φωτιά» τα ακίνητα.
«Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στις θετικές οικονομικές προοπτικές που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από δέκα χρόνια», υποστηρίζει ο Χέρμαν-Γιόζεφ Χάνζεν, επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank).
Όμως, η αλματώδης αύξηση των τιμών δεν εξαντλείται στις καλές προοπτικές. «Ένας άλλος λόγος είναι το γεγονός ότι έχουμε πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ παράλληλα η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν ενισχύσει την τάση για τοποθέτηση κεφαλαίων σε υποτιθέμενες «ασφαλείς» επενδυτικές μορφές, όπως τα ακίνητα», επισημαίνει ο ειδικός της Bundesbank, προσθέτοντας ότι «αυτό που εκτοξεύει τις τιμές είναι στην ουσία το γεγονός ότι η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά».
H εξέλιξη αυτή θυμίζει σε πολλούς τις απαρχές της κρίσης στην αμερικανική, την ισπανική και την ιρλανδική αγορά ακινήτων. Και εκεί οι οικονομικές προοπτικές είχαν χαρακτηριστεί «εξαιρετικές» και συνοδεύτηκαν από ένα πρωτοφανές «μπουμ» στα ακίνητα. Στο τέλος, η «φούσκα» έσκασε με τις γνωστές συνέπειες για τις εν λόγω χώρες αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Το προηγούμενο αυτό δικαιολογεί τις επιφυλάξεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, εκτιμά ο Μίχαελ Φογκτλέντερ από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας, IW. Ωστόσο, ο γερμανός καθηγητής δεν συμμερίζεται τους φόβους για μια νέα «φούσκα» στη γερμανική αγορά ακινήτων, καθώς όπως υπογραμμίζει η κατάσταση στη Γερμανία δεν είναι συγκρίσιμη με την κατάσταση στις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιρλανδία των προηγουμένων ετών.
«Στην Ισπανία, επί παραδείγματι, διπλασιάστηκε και σε πολλές περιοχές τριπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια ο όγκος των στεγαστικών δανείων. Στη Γερμανία, αντίθετα, η αύξηση των στεγαστικών δανείων είναι σταθερή», τονίζει ο Μίχαελ Φογκτλέντερ.
Η διάθεση πιστώσεων σε ενδιαφερόμενους με ελάχιστα ίδια κεφάλαια θεωρείται το κύριο αίτιο για το ξέσπασμα των κρίσεων στις ΗΠΑ και την Ισπανία. Σε πολλές περιπτώσεις οι δανειολήπτες διέθεταν μόνο το 10% του καφαλαίου που απαιτείται για την αγορά μιας κατοικίας. Το ίδιο δραματικές ήταν και οι συνέπειες για τους ιδιοκτήτες και τις τράπεζες όταν έσκασε η «φούσκα».
«Κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό στη Γερμανία», υποστηρίζει ο καθηγητής Φογκτλέντερ, επικαλούμενος το γεγονός ότι το ίδιο κεφάλαιο που πρέπει να διαθέτει στη Γερμανία ένας υποψήφιος αγοραστής ακινήτου είναι πολύ υψηλότερο. Πέραν τούτου, συμπληρώνει, «η σπέκουλα προκαλείται όταν οι προσδοκίες είναι υπερβολικά αισιόδοξες».
Με λίγα λόγια, «όταν οι επενδυτές κερδοσκοπούν με την προσδοκία θεαματικής αύξησης της τιμής των ακινήτων που αγόρασαν, τότε δημιουργούνται «φούσκες», αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα», διευκρινίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ