Γιατί δεν μας αρέσει ποτέ η φωνή μας όταν την ακούμε ηχογραφημένη;

Γιατί δεν μας αρέσει ποτέ η φωνή μας όταν την ακούμε ηχογραφημένη;
Όλοι έχει τύχει να ακούσουμε την φωνή μας μέσα από κάποιο βίντεο ή κάποια μαγνητοφώνηση. Και όταν συμβαίνει αυτό, ειδικά την πρώτη φορά, παθαίνουμε σοκ γιατί ποτέ δεν μας αρέσει. Γιατί ποτέ δεν μας αρέσει η φωνή μας όταν την ακούμε ηχογραφημένη; 

Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική. Ο λόγος που κανείς δεν αναγνωρίζει τη φωνή του όταν την ακούει ηχογραφημένη έχει να κάνει με τις λειτουργίες του αυτιού μας, στα εξωτερικά, μεσαία και εσωτερικά μέρη του.

Το μεσαίο τμήμα είναι αυτό που ενισχύει και μεταφέρει τον ήχο στο εσωτερικό μέρος, το οποίο τον μεταφράζει σε σήματα προς τον εγκέφαλο.

Οι ήχοι που εισέρχονται στα αυτιά μας είναι δύο ειδών: Αυτοί που μεταφέρονται με τον αέρα (εξωτερικοί ήχοι, όπως το να ακούμε τη φωνή μας ηχογραφημένη) και αυτοί που μεταφέρονται με τα κόκαλα (το να ακούμε δηλαδή τη φωνή μας την ώρα που μιλάμε).

Ο εγκέφαλός μας έχει συνηθίσει τον ήχο της φωνής μας. Κατά κανόνα αυτό που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος ως την δική μας φωνή είναι ο ήχος αυτό που φτάνει στα αυτιά, αφότου έχει ταξιδέψει εσωτερικά στο κεφάλι μας. Όταν η πηγή είναι εξωτερική, το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό και ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να το ταυτίσει με την δική μας φωνή.

«Οταν οι άνθρωποι ακούν τη φωνή τους ηχογραφημένη, οι ήχοι που προκύπτουν από τα κόκαλα, τους οποίους όμως έχουν μάθει να ακούν ως μέρος της φωνής τους, λείπουν. Ακούν μόνο τη φωνή τους όπως τη μεταφέρει ο αέρας, όπως δηλαδή την ακούν όλοι», τονίζει ο ωτορινολαρυγγολόγος Κρις Τσανγκ μιλώντας στo NBC.

«Ουσιαστικά αυτή η απαίσια φωνή που ακούμε όταν έχουμε ηχογραφήσει τον εαυτό μας είναι αυτή η φωνή που ακούν όλοι οι άλλοι. Και αυτός είναι και ο λόγος που όλοι, όταν ακούμε τη φωνή μας ηχογραφημένη, ξαφνιαζόμαστε, ξινίζουμε, παραξενευόμαστε», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ