ΔΝΤ: Η ανάκαμψη είναι «αδύναμη και άνιση»

ΔΝΤ: Η ανάκαμψη είναι «αδύναμη και άνιση»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξιολογώντας με νέα έκθεσή του τις οικονομικές πολιτικές της ευρωζώνης, επαναλαμβάνει την εισήγησή του

προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για «ποσοτική χαλάρωση», προβάλλοντας την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν «περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για να προχωρήσει η ανάπτυξη και να ενισχυθεί ο επενδυτικός τομέας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζεται ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης «είναι αδύναμη και άνιση», οι χρηματοπιστωτικές αγορές της είναι «υπερβολικά κατακερματισμένες» και προειδοποιεί για τους «κινδύνους του αποπληθωρισμού».

Το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, προτρέπει τα μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσουν στην «αποκατάσταση των ισολογισμών» των τραπεζών και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη για ποσοτική χαλάρωση αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», προσθέτοντας την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης και ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Επίσης το ΔΝΤ καταγράφει τις «παρατεταμένες συνέπειες» της κρίσης, όπως η υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, και επισημαίνει ότι και οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα προ της ύφεσης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι «άνισα κατανεμημένη» μεταξύ των χωρών.
«Κίνδυνοι για την ανάπτυξη εξακολουθούν να γέρνουν προς την αρνητική πλευρά», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι «περαιτέρω αρνητικές κρίσεις, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς, να σταματήσουν την ανάκαμψη και να σπρώξουν την οικονομία σε χαμηλότερο πληθωρισμό».

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί μόνο λίγο το επόμενο έτος, σε 1,5% από 1,1% το 2014. Το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 0,7% φέτος και του 1,2% το 2015.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ και ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Ραντζίτ Τέζα, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη, δίνοντας έμφαση στους κινδύνους από την πιθανότητα χαμηλού πληθωρισμού.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, αν και υπήρχε «θετική αποτίμηση» των ενεργειών της ΕΚΤ, εντούτοις υπήρχε η προειδοποίηση ότι, αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε «πολύ χαμηλά επίπεδα», η ΕΚΤ θα πρέπει να μελετήσει την «επέκταση του ισολογισμού» της. Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων στη ευρωζώνη και να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό.

Για το εν λόγω θέμα, καταγράφηκε και το γεγονός ότι «μεγάλες κεντρικές τράπεζες, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, επέλεξαν την ποσοτική χαλάρωση», προβάλλοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιαπωνίας.