Γαλλία: Διπλασιάζει τον κατάλογο των ειδών σουπερμάρκετ που υπόκεινται σε περικοπές τιμών

 Γαλλία: Διπλασιάζει τον κατάλογο των ειδών σουπερμάρκετ που υπόκεινται σε περικοπές τιμών


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire συναντήθηκε με κορυφαίους λιανοπωλητές και είχε συνομιλίες με τους βιομηχανικούς προμηθευτές τους την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να επιταχυνθούν οι μειώσεις τιμών 

 


Η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει δέσμευση από τα σουπερμάρκετ και τις ομάδες καταναλωτικών αγαθών για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού διπλασιάζοντας τον αριθμό των προϊόντων που υπόκεινται σε περικοπές τιμών φέτος από περίπου 1.000 τώρα, δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το Reuters.

Η πηγή είπε ότι η κυβέρνηση τάχθηκε επίσης υπέρ της προώθησης των ετήσιων διαπραγματεύσεων για τις τιμές μεταξύ των λιανοπωλητών και των προμηθευτών τους, οι οποίες επί του παρόντος ορίζονται για ένα παράθυρο μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου κάθε έτους.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire συναντήθηκε με κορυφαίους λιανοπωλητές και είχε συνομιλίες με τους βιομηχανικούς προμηθευτές τους την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να επιταχυνθούν οι μειώσεις τιμών.

Μετά τη συνάντηση, ο όμιλος λόμπι της βιομηχανίας λιανικής, Federation du Commerce et de la Distribution (FDC) δήλωσε ότι μόνο 25 από τις 75 μεγάλες ομάδες καταναλωτικών αγαθών είχαν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να μειώσουν τις τιμές και μόνο σε περιορισμένο αριθμό προϊόντων. Η ομάδα κατηγορεί τις παγκόσμιες πολυεθνικές για το υψηλό κόστος ζωής.
Νωρίτερα την Τετάρτη, το αφεντικό της αλυσίδας παντοπωλείων Les Mousquetaires είπε ότι δεν περίμενε ότι οι τιμές των σούπερ μάρκετ θα μειωθούν σημαντικά πριν από τον Μάρτιο του επόμενου έτους και επανέλαβε την προειδοποίηση μιας αντίπαλης ομάδας ότι οι Γάλλοι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα λόγω των πεισματικά υψηλών τιμών.

Ο Thierry Cotillard, ο όμιλος του οποίου έχει περισσότερα από 3.000 καταστήματα στη Γαλλία, είπε ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ κατά περίπου 5% σε όγκο και ότι αγόραζαν λιγότερα φρέσκα προϊόντα όπως ψάρι και κρέας.

Την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας λιανικής Carrefour Alexandre Bompard προειδοποίησε επίσης ότι οι υψηλές τιμές ανάγκασαν τους καταναλωτές να προβούν σε μαζικές περικοπές στις δαπάνες για βασικά αγαθά και προέτρεψε την κυβέρνηση να καθυστερήσει έναν νόμο που θέτει ανώτατο όριο στις προσφορές που μπορούν να προσφέρουν οι λιανοπωλητές.
Οι υψηλές τιμές των τροφίμων προκαλούν ανησυχία για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τους εμπόρους λιανικής και τις ομάδες καταναλωτικών αγαθών που εμπορεύονται την ευθύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ