Εκτοξεύονται οι τιμές των ζυμαρικών - Προβλήματα στις προμήθειες σκληρού σίτου

 Εκτοξεύονται οι τιμές των ζυμαρικών - Προβλήματα στις προμήθειες σκληρού σίτου

Οι τιμές λιανικής των ζυμαρικών αυξήθηκαν περίπου 12% φέτος στην Ευρώπη και 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Nielsen

 

Οι λάτρεις των ζυμαρικών πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακόμη υψηλότερες τιμές για το αγαπημένο τους πιάτο, καθώς η ξηρασία στον Καναδά και η κακοκαιρία στην Ευρώπη βλάπτουν τις καλλιέργειες σκληρού σίτου και μειώνουν τις προμήθειες που διατίθενται σε αλευρόμυλους και εταιρείες τροφίμων.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας συγκάλεσε συνεδρίαση για την κρίση τον Μάιο, καθώς οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού πληθωρισμού. Με την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού να βρίσκεται σε χαμηλό 22 ετών, οι διάσημοι παραγωγοί ζυμαρικών της Ιταλίας έπρεπε να στραφούν σε ασυνήθιστους προμηθευτές όπως η Τουρκία για το κύριο συστατικό τους.

Στο Τορόντο, η Continental Noodles γνώριζε ότι υπήρχε πρόβλημα όταν το κόστος μιας σακούλας 20 κιλών αλεύρι σιμιγδαλιού, αλεσμένου από σκληρό, αυξήθηκε 24% σε λίγες εβδομάδες του Ιουλίου σε 26 C$ (19,15 $). Η οικογενειακή Continental, η οποία πουλά φετουτσίνι και ραβιόλια στην Whole Foods και στο ευρύ κοινό, πληρώνει επίσης περισσότερα για τις ντομάτες που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα μετά τις περιορισμένες καλλιέργειες στην Ισπανία και την Ινδία.

Ένας από τους ιδιοκτήτες της Continental, ο Vincent Liberatore, φοβάται ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τώρα που οι αγρότες του κορυφαίου εξαγωγέα στον Καναδά έχουν δει τη σοδειά τους να καταστρέφεται από την ξηρασία. Είπε ότι η επιχείρηση θα απορροφήσει το κόστος όσο το δυνατόν περισσότερο, αβέβαιο πόσα περισσότερα θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

"Ο πληθυσμός έχει ξεφύγει - όλα ανεβαίνουν", είπε ο Liberatore. «Το μεγαλύτερο άγχος για εμάς τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι το άγνωστο».

Οι τιμές λιανικής των ζυμαρικών αυξήθηκαν περίπου 12% φέτος στην Ευρώπη και 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Nielsen. Οι τιμές ενός άλλου βασικού προϊόντος, του ρυζιού, έχουν επίσης εκτοξευθεί μετά τους περιορισμούς των εξαγωγών στην Ινδία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προβλέπει την παγκόσμια παραγωγή σκληρού για το 2023/24 σε χαμηλό 22 ετών, ωθώντας τα παγκόσμια αποθέματά τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ