Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των ζυμαρικών στην Ιταλία - Συνεδριάζει η Επιτροπή κρίσεων

 Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των ζυμαρικών στην Ιταλία - Συνεδριάζει η Επιτροπή κρίσεων

Οι τιμές αυξήθηκαν 17,5% τον Μάρτιο παρά την πτώση των τιμών του σιταριού σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας

 

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Adolfo Urso κάλεσε την Πέμπτη για μια συνάντηση κρίσης σχετικά με τις τιμές των ζυμαρικών, του αγαπημένου βασικού προϊόντος της χώρας, αφού εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού πληθωρισμού.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το κόστος των μακαρονιών και άλλων προϊόντων ζυμαρικών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 17,5% τον Μάρτιο παρά την πτώση των τιμών του σιταριού. Τον συγκεκριμένο μήνα, οι ιταλικές εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκαν συνολικά κατά 8,1%.

Οι συνομιλίες για την κρίση θα προεδρεύονται από έναν επόπτη για τον πληθωρισμό διορισμένο από την κυβέρνηση στις 11 Μαΐου και θα σηματοδοτήσουν την πρώτη συνεδρίαση μιας νέας επιτροπής που συστάθηκε για την παρακολούθηση των ασυνήθιστων κινήσεων των τιμών, ανέφερε το υπουργείο.
Σε αυτό θα συμμετάσχουν αρμόδιες αρχές και εμπορικές και καταναλωτικές ενώσεις, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τον Απρίλιο στο 8,8% σε ετήσια βάση, λόγω της νέας άνοδο των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Ο «πυρήνας» πληθωρισμός, χωρίς φρέσκα τρόφιμα και ενέργεια, παρέμεινε σταθερός στο 6,8% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ