Πετρέλαιο: Σε υψηλό πέντε μηνών η τιμή λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Σε υψηλό πέντε μηνών η τιμή λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του Brent δεν έχουν κλείσει πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι από τις 27 Οκτωβρίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις νέες απειλές για τον εφοδιασμό εν μέσω μιας κλιμακούμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και μιας ουκρανικής επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε σημαντικό ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του διεθνούς δείκτη αναφοράς αργού τύπου Brent για παράδοση τον Ιούνιο διαπραγματεύονταν στα 88,58 δολάρια ανά βαρέλι, αυξημένα κατά 1,2 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate (WTI) με λήξη τον Μάιο διαμορφώνονταν στα 84,97 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 1,3 δολάρια ανά βαρέλι υψηλότερα.

Οι τιμές του Brent δεν έχουν κλείσει πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι από τις 27 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα στενό διάστημα μεταξύ 75 και 85 δολαρίων ανά βαρέλι από την αρχή του έτους, αλλά ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία φαίνεται να προκάλεσαν μια κίνηση προς τα πάνω.

"Η νέα εβδομάδα, ο νέος μήνας και το νέο τρίμηνο υποδεχθήκαμε με κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση εμπλοκή του Ιράν", δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής του χρηματιστή πετρελαίου PVM, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη φονική αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, από την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν επτά αξιωματούχοι του.

Η Τεχεράνη υποσχέθηκε την Τρίτη να πάρει εκδίκηση για την επίθεση, η οποία θεωρήθηκε σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει την ευθύνη και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το Sky News.

Ο Varga της PVM προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια "σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου".

Η Ουκρανία χτύπησε την Τρίτη ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη περιοχή Ταταρστάν νοτιοανατολικά της Μόσχας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής του Ταταρστάν Ρουστάμ Μιννικάνοφ σε μια ανάρτηση στο Telegram που μεταφράστηκε από την Google ανέφερε ότι βιομηχανικές τοποθεσίες είχαν στοχοποιηθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις πόλεις Νιζνεκάμσκ και Γελαμπούγκα.

"Δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές, η τεχνολογική διαδικασία των επιχειρήσεων δεν διαταράσσεται", δήλωσε ο Μινιχάνοφ.

Η Ρωσία - σημαίνον μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του, που είναι συλλογικά γνωστοί ως ΟΠΕΚ+ - έχει πληγεί από έναν καταιγισμό ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους τελευταίους μήνες και έχει επιδιώξει να κλιμακώσει τις δικές της επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ