S&P: Υποβάθμισε το Ισραήλ λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου

S&P: Υποβάθμισε το Ισραήλ λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου

Tο νόμισμα του Ισραήλ, το σέκελ, έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ προχώρησε και η S&P Global Ratings, έπειτα από την αντίστοιχη κίνηση της Moody’s, καθώς κλιμακώνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή.

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση του Ισραήλ κατά μία βαθμίδα στο Α+, τοποθετώντας τη χώρα στο ίδιο επίπεδο με τις Βερμούδες και την Κίνα. Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές και η αξιολόγηση θα επανεξεταστεί ξανά στις 10 Μαΐου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η S&P.

Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο πριν το Ισραήλ εξαπολύσει αντίποινα στο Ιράν για το μπαράζ των πυραύλων και drones που εκτόξευσε η Τεχεράνη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν ενισχύει τους ήδη αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους για το Ισραήλ», σημειώνει η S&P. Ο οίκος εκτιμά ότι μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση πιθανότατα θα αποφευχθεί, αλλά ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα συνεχιστεί όλο το 2024. Προηγουμένως, η S&P εκτιμούσε ότι η σύγκρουση με την Χαμάς θα δεν διαρκούσε πάνω από έξι μήνες.

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς τον Οκτώβριο, καθώς οι εξελίξεις αυτές επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. Η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.

Η S&P προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως λόγω των υψηλότερων αμυντικών δαπανών. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα είναι πιθανό να συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα και το χρέος αναμένεται να φτάσει στο 66% του ΑΕΠ το 2026, ανέφερε ο οίκος.

Στο πλαίσιο αυτό, το νόμισμα του Ισραήλ, το σέκελ, έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ