Morgan Stanley: Πιθανή μια μείωση επιτοκίων το Μάιο από την Τράπεζα της Αγγλίας

Morgan Stanley: Πιθανή μια μείωση επιτοκίων το Μάιο από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί ακόμη να μειώσει τα επιτόκιά της το Μάιο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, σε μία αυξανόμενη ένδειξη εμπιστοσύνης όσον αφορά στο κλίμα των αγορών.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μείωση το Μάιο», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος Jens Eisenschmidt, επαναλαμβάνοντας τη θέση της τράπεζας για μία κίνηση των επιτοκίων σε άμεσο χρόνο.

Αυτή τη στιγμή επικρατούν αντιφατικές απόψεις ως προς τον ακριβή χρόνο μείωσης των επιτοκίων, με ορισμένους αναλυτές να βλέπουν τη μείωση των επιτοκίων να μετατίθεται για το Σεπτέμβριο, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές οι οποίες πιθανόν να πραγματοποιηθούν λίγο πριν τις 28 Ιανουαρίου 2025.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο σταθερός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα ολοένα και πιο επιθετικά σχόλια της Fed έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια εικόνα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, είπε την Τετάρτη ότι οι προοπτικές στην Ευρώπη διαφέρουν από αυτές στις ΗΠΑ και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία μειώνεται σταθερά, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αποκλιμακώθηκε ωστόσο λιγότερο του ανανεμενομένου το Μάρτιο, στο 3,2% από 3,4%, όμως οι αναλυτές περίμεναν 3,1%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% στο δεύτερο τρίμηνο, προτού επιστρέψει κοντά στο 3% προς το τέλος του έτους. Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley ενστερνίζεται την άποψη αυτή.

«Σε γενικές γραμμές, όλες οι κεντρικές τράπεζες είναι στον ίδιο δρόμο. Η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού δεν είναι ομαλή, δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη και γι΄αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν με αργά βήματα και με συγκρατημένο τρόπο», αναφέρει ο Eisenschmidt.

«Πιστεύω ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ είναι ξεκάθαρες στο ότι επίκεινται επιτοκιακές μειώσεις. Για την Fed όμως, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ