ΟΠΕΚ: Βλέπει ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Βλέπει ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η «θετική τάση» για την οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επεκταθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024

Ο ΟΠΕΚ επέμεινε στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025 και αύξησε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και για τα δύο έτη, λέγοντας ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, σε μηνιαία έκθεσή του, δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για την αύξηση της ζήτησης το 2024 είναι σταθερά ισχυρότερη από άλλες προβλέψεις, όπως του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Οι δύο αυτοί οργανισμοί έχουν συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η μακροπρόθεσμη ζήτηση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η «θετική τάση» για την οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επεκταθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και αύξησε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη για το 2024 και το 2025 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση. «Περαιτέρω ανοδικές δυνατότητες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του ΟΟΣΑ και των χωρών εκτός ΟΟΣΑ».

Η έκθεση του ΟΠΕΚ αναφέρει επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 350.000 bpd τον Ιανουάριο, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νέος γύρος εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ για το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ «βλέπει» ισχυρές τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης του πετρελαίου, παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας. Στο μεταξύ, μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουν την προσφορά.

«Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει τα σχέδια επέκτασης της πετρελαϊκής παραγωγικής ικανότητας δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εκτίμηση ότι η ζήτηση για αργό μειώνεται», δήλωσε την Τρίτη ο Χάιθαμ Αλ Γκάις (Haitham Al Ghais) στο Reuters στο Ντουμπάι στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ