Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι πιθανότητες να σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι πιθανότητες να σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια το βαρέλι

Η γεωπολιτική κρίση στη Μ. Ανατολή όχι μόνο δεν είναι η κυρίαρχη αιτία, αλλά αναδεικνύεται μόνο σε κορυφή του παγόβουνου

Την προηγούμενη εβδομάδα το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, μετά από ένα ράλι αλλεπάλληλων συνεδριάσεων, γεγονός το οποίο σε πρώτο επίπεδο αποδόθηκε στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με πρωταγωνιστές το Ιράν και το Ισραήλ.

Ωστόσο, η γεωπολιτική κρίση στην περιοχή όχι μόνο δεν είναι η κυρίαρχη αιτία, αλλά αναδεικνύεται μόνο σε κορυφή του παγόβουνου.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των διαταραχών στην προσφορά, οι οποίες εκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, εντείνοντας τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης των τιμών σε βασικά εμπορεύματα.

Η πρόσφατη κίνηση του Μεξικού να περικόψει τις εξαγωγές αργού επιτείνει την παγκόσμια συμπίεση, ωθώντας τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ -τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο- να αξιοποιούν περισσότερα εγχώρια βαρέλια.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν καθηλώσει τα ρωσικά φορτία στη θάλασσα, ενώ το πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος κυρώσεων των ΗΠΑ, επισημαίνει το Bloomgerg.

Στο μέτωπο του πολέμου τώρα, οι επιθέσεις των Χούθι σε δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν καθυστερήσει τις αποστολές αργού.

Και παρά τη γενικευμένη αναταραχή σε όλα τα μέτωπα το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ+, που έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι της προσφοράς, εμμένει στις περικοπές της παραγωγής.

Αιφνιδιασμός

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο εξής ένα αποτέλεσμα: σε μια αιφνιδιαστική για τις αγορές ανισορροπία στην προσφορά, η οποία τροφοδοτεί το ράλι της τιμής σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει με την προετοιμασία για την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν στις ΗΠΑ –δηλαδή αυξημένης ζήτησης για καύσιμα- απειλώντας να στείλει το Brent πάνω στα 100 δολάρια μετά από δύο χρόνια.

Και το ντόμινο των επιπτώσεων δεν σταματάει εδώ. Η πιθανότητα να αυξηθεί κι άλλο το πετρέλαιο και άρα να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός δυσκολεύει την προεκλογική μάχη του Μπάιντεν και επηρεάζει τις πιθανότητες επανεκλογής του, ενώ περιπλέκει τις συζητήσεις για τη μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Καθοριστικό το Μεξικό

Οι αποστολές πετρελαίου από το Μεξικό, σημαντικό προμηθευτή στην Αμερική, υποχώρησαν κατά 5% τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019, καθώς ο πρόεδρος της χώρας προσπαθεί να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να την απελευθερώσει από τις δαπανηρές εισαγωγές καυσίμων.

Η απόφαση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Μεξικού να ακυρώσει συμβόλαια για το βαρύ ξινό αργό που εξάγει και για την επεξεργασία του οποίου έχουν στηθεί ολόκληρα διυλιστήρια παγκοσμίως, έχει επιφέρει εύλογη αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά.

Το Mars Blend, ένα μεσαίας πυκνότητας ξινό αργό από την Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα πολυετές premium έναντι του ελαφρύτερου West Texas Intermediate.

Το Brent έφτασε τα 90 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη Πέμπτη και συνέχισε την άνοδο την Παρασκευή, ενώ η JPMorgan Chase έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Το Canadian Cold Lake διαπραγματεύτηκε με τη μικρότερη έκπτωση έναντι του WTI εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Βασικοί δείκτες για το αργό της Μέσης Ανατολής, όπως τα συμβόλαια του Ομάν και του Ντουμπάι, αυξάνονται επίσης.

Αλλά και πριν από την απόφαση του Μεξικού, υπήρχε μια σειρά από μικρότερες ή μεγαλύτερες διακοπές εφοδιασμού.

Τον Ιανουάριο, οι πολικές θερμοκρασίες κατέστρεψαν την παραγωγή και τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σε μια εποχή που θα αυξάνονταν κανονικά, διατηρώντας τα αποθέματα κάτω από τους εποχιακούς μέσους όρους μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, το Μεξικό, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και το Ιράκ μείωσαν τις συνολικές εξαγωγές πετρελαίου κατά περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η Βαγδάτη έχει δεσμευτεί να περιορίσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τη μη συμμόρφωση κάποιων μελών του καρτέλ με προηγούμενες αποφάσεις για μείωση της παραγωγής.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περιόρισαν τις αποστολές Upper Zakum, ενός πετρελαίου μέτριας οξύτητας, κατά 41% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ναυτιλιακών πληροφοριών Kpler.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου εκτρέπει περισσότερες προμήθειες αυτού του αργού στο δικό της διυλιστήριο, και παρόλο που οι περικοπές ήταν αναμενόμενες και η Abu Dhabi National Oil προσφέρει στους αγοραστές άλλο είδος αργού ως υποκατάστατο, η πτώση των εξαγωγών Upper Zakum συμβάλλει σε υψηλότερες περιφερειακές τιμές εν μέσω της ευρύτερης περικοπής του OPEC+.

Στο μεταξύ, οι αγορές αργού στην Ευρώπη δέχθηκαν ανοδική ώθηση εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούν στην τροφοδοσία οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ταυτόχρονα, οι διακοπές σε έναν βασικό αγωγό της Βόρειας Θάλασσας, οι αναταραχές στη Λιβύη και ένας κατεστραμμένος αγωγός στο Νότιο Σουδάν συνέβαλαν επίσης στο ράλι, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ στέρησαν από τη Ρωσία δεξαμενόπλοια που προηγουμένως μετέφεραν το πετρέλαιό της σε αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Ο παράγοντας Μαδούρο

Η πτώση της προσφοράς θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο έντονη τις επόμενες εβδομάδες. Με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να μην στέλνει κανένα σημάδι συμμόρφωσης με τις αξιώσεις των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις αυτόν τον μήνα.

Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί συνιστά μια έντονη αντίθεση με μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν το πετρέλαιο έπεσε στα χαμηλά πολλών μηνών, καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ ανέβηκε και οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές αργού αυξήθηκαν παρά τις κυρώσεις.

Πλέον, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, αφού προέβλεψε ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν αμετάβλητα αυτό το τρίμηνο, τώρα προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα δηλαδή όσο η παραγωγή του Ομάν.

Η ζήτηση αυξάνεται

Η συμπίεση της προσφοράς έρχεται καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ ετοιμάζονται να ενισχύσουν την παραγωγή καυσίμων για το καλοκαίρι, όταν εκατομμύρια Αμερικανοί κάνουν πολλά χιλιόμετρα οδικώς και η κατανάλωση βενζίνης κορυφώνεται.

Τα αποθέματα βενζίνης στην πολυπληθή Ανατολική Ακτή περιορίζονται και η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σηματοδοτεί επίσης μια ώθηση στη χρήση καυσίμων.

Στην Ασία, τα περιθώρια διύλισης είναι περίπου 50% υψηλότερα από τον εποχιακό μέσο όρο της πενταετίας, υποδηλώνοντας υγιή ζήτηση, σημειώνουν οι αναλυτές δίνοντας το στίγμα της παγκόσμιας ζήτησης.

Το ράλι του αργού τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναπληρώσει έκτακτα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, τα οποία έφθασαν σε χαμηλό 40 ετών μετά από την άνευ προηγουμένου μείωση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σηματοδοτεί επίσης έναν πολιτικό κίνδυνο για τον Μπάιντεν, καθώς οι τιμές για τα τρόφιμα και την ενέργεια παραμένουν επίμονα υψηλές και απειλούν να πυροδοτήσουν εκ νέου τον πληθωρισμό. Με αυτά τα δεδομένα, οι αγορές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση του δείκτη Μαρτίου.

Οι αναλυτές

Η άνοδος της τιμής του αργού θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τον ΟΠΕΚ+ να ανακαλέσει ορισμένες περικοπές στην παραγωγή, δήλωσε ο Βίκας Ντβιβέντι, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ομίλου Macquarie.

Επίσης, σύμφωνα με τη JPMorgan εάν το πετρέλαιο παραμείνει πάνω από 90 δολάρια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της παγκόσμιας ζήτησης και τελικά σε χαμηλότερες τιμές. Μέχρι στιγμής, πάντως, η παγκόσμια αγορά απέχει από κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στο Bloomberg ο Μπομπ ΜακΝάλι, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Rapidan Energy Group και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα 100 δολάρια για το πετρέλαιο είναι κάτι απολύτως πιθανό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ