Το Μάρτιο το εμβόλιο της Pfizer κατά της παραλλαγή Όμικρον

Το Μάρτιο το εμβόλιο της Pfizer κατά της παραλλαγή Όμικρον

Αυτό αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

Το εμβόλιο της Pfizer που θα στοχεύει ειδικά την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, ενώ η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή δόσεων του νέου εμβολίου, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

"Αυτό το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο", ανέφερε ο Μπουρλά μιλώντας στην εκπομπή Squawk Box του CNBC. "Ξεκινάμε ήδη να παράγουμε ορισμένες από ποσότητες”.

Η Moderna εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της παραλλαγής Όμικρον

Ο Μπουρλά πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα στοχεύει και τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν ήδη.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δεν είναι ακόμα σαφές εάν χρειάζεται ή όχι ένα εμβόλιο που να στοχεύει ειδικά την Όμικρον ή πώς αυτό θα αξιοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι η Pfizer θα έχει έτοιμες κάποιες δόσεις επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που το θέλουν διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό.

"Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε κάτι καλύτερο, που θα παρέχει καλύτερη προστασία, ιδιαίτερα έναντι της λοίμωξης, γιατί η προστασία έναντι των νοσηλειών και της σοβαρής νόησης είναι ικανοποιητική αυτήν τη στιγμή, με τα τρέχοντα εμβόλια, αρκεί να έχουν γίνει και οι τρεις δόσεις", συμπλήρωσε ο Μπουρλά.

Υπενθυμίζεται ότι μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, έδειξε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι μόλις κατά 10% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από την παραλλαγή Όμικρον 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη.

Η ίδια μελέτη διαπιστώνει, δε, ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης των εμβολίων αυξάνει έως και στο 75% την αποτελεσματικότητα έναντι της πρόληψης συμπτωματικών λοιμώξεων.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ Άνθονι Φάουτσι, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον, επειδή αναμνηστικές δόσεις δουλεύουν καλά έναντι του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ