Ξεπέρασε το όριο των 100 εκατ. κρουσμάτων η Ευρώπη

Ξεπέρασε το όριο των 100 εκατ. κρουσμάτων η Ευρώπη

Η Ευρώπη ξεπέρασε το όριο των 100 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την ανακάλυψη του ιού τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την έρευνα Γαλλικού Πρακτορείου η καταγραφή 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων της covid-19 στην Ευρώπη, κατ' αναλογία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των μολύνσεων παγκοσμίως. Αριθμητικά, οι 100.074.753 μολύνσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης (52 χώρες και εδάφη από τις ακτές του Ατλαντικού έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των 288.279.803 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, από την αρχή της πανδημίας.

Δεδομένης της καταγραφής 4,9 εκατομμυρίων μολύνσεων αυτή την εβδομάδα που είναι κατά 59% περισσότερες από τη προηγούμενη, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές ξέσπασμα κρουσμάτων συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο από την αρχή της πανδημίας.

Οι δέκα χώρες, εκτός των μικροκρατών, με τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης (αριθμό κρουσμάτων σε επτά ημέρες για 100.000 κατοίκους) παγκοσμίως βρίσκονται όλες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων η Δανία (με επίπτωση 2.045), και η Ιρλανδία (με επίπτωση 1964). Στη Γαλλία, περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα (1.103.555) εντοπίστηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας.

Από τις 52 χώρες και εδάφη που αποτελούν τη περιοχή της Ευρώπης, οι 17 κατέγραψαν σε μια εβδομάδα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων ξεπερνώντας κατά πολύ κάθε προηγούμενο. Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται στο σύστημα απολογισμού που χρησιμοποιούν οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας μέσω των τεστ που διενεργούνται. Ωστόσο παρά την εντατικοποίηση διεξαγωγών των τεστ, πολλά κρούσματα με χαμηλότερο ιικό φορτίο που είναι ασυμπτωματικά ή λιγότερο σοβαρά παραμένουν μη ανιχνεύσιμα.

Παρ' όλα αυτά η ανοδική πορεία των κρουσμάτων δεν συμπαρασύρει το ποσοστό των θανάτων από τον covid-19. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων που καταγράφηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες επτά ημέρες ανέρχεται στους 3.413, ένας αριθμός μειωμένος κατά 7% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Συγκριτικά, στα υψηλότερα επίπεδά του, αυτός ο αριθμός είχε φθάσει στην ήπειρο τους 5.735 θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο, τον Ιανουάριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ