Έντονος περιορισμός στη καθημερινότητα των ανεμβολίαστων - Τι ισχύει από αύριο

Έντονος περιορισμός στη καθημερινότητα των ανεμβολίαστων - Τι ισχύει από αύριο

Σε ασφυκτικό κλοιό θα βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι  μετά την ισχύ των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που τίθενται σε εφαρμογή από αύριο Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, στις έξι το πρωί.

Με στόχο την επιδημιολογική βελτίωση της χώρας και την εξασφάλιση των υγειονομικών προϋποθέσεων για να την διεξαγωγή των Χριστουγέννων, τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του Covid-19 αλλάζουν τη καθημερινότητα των ανεμβολίαστων.

Συγκεκριμένα οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται σε κλειστές αίθουσες όπως κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια, αίθουσες εκθέσεων και γήπεδα. Θα μπορούν ωστόσο να επισκέπτονται καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία και κομμωτήρια, χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊο, παρά μόνο φορώντας τη μάσκα τους.

Στους χώρους εργασίας θα εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με ανακοινώσεις, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλάζει το ωράριο καταστημάτων και έτσι , τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Τι ισχύει στα νοσοκομεία

Για τους ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία για εξέταση δεν προβλέπεται εργαστηριακός έλεγχος για COVID-19, όπως επίσης και για όσους προσέρχονται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και των συνοδών τους.

Αντίθετα, ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test). Επίσης οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR.

Τι ισχύει στους εκκλησιαστικούς χώρους

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες , οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Η είσοδος στα φροντιστήρια

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα προστασίας, εξακολουθεί να ισχύει η διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών με συγκεκριμένες ωστόσο προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στο μάθημα, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, οι μεν μαθητές και υποψήφιοι βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, οι δε εκπαιδευτικοί βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με προσωπική δαπάνη.

Την ίδια αντιμετώπιση που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα θα έχει και το υπόλοιπο προσωπικό των φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.

Πως θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις

Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς, η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα γίνεται με το αναγκαίο προσωπικό και την εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού. Εξαιρούνται οι τράπεζες τομείς παροχής υπηρεσιών στους οποίους δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού, όπως επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων.

Όσον αφορά τα καταστήματα των τραπεζών, οι πολίτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test).Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Είσοδος σε δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία

Κατά την είσοδο τους , οι πολίτες σε δικαστήρια, κτηματολογικά γραφεία καθώς και υποθηκοφυλακεία θα πρέπει να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών θα δείχνουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Αντίστοιχα στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια ο επιτρεπόμενος αριθμός εισόδου ανέρχεται αποκλειστικά στα 15 άτομα.

Πως θα λειτουργεί η εστίαση-Τι ισχύει σε εξωτερικούς χώρους

Οι εσωτερικοί χώροι από καφετέριες, αναψυκτήρια, catering και χώρους δεξιώσεων αποκλείονται για τους ανεμβολίαστους πελάτες. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι πελάτες θα εισέρχονται με την υποχρεωτικής επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι. Οι πελάτες θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό (PCR ή rapid test).Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Προϋποθέσεις λειτουργίας για παιδότοπους

Για τη λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρους προβλέπεται η είσοδος ενός παιδιού ανά 5 τ.μ. με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει αρνητικό self-test.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους συνοδούς στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, οι ενήλικοι συνοδοί εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ