Η Επιτροπή Εμβολιασμών «αδειάζει» τον Μαγιορκίνη για τα εμβόλια κατά της γρίπης και του κορωνόϊού

Η Επιτροπή Εμβολιασμών «αδειάζει» τον Μαγιορκίνη για τα εμβόλια κατά της γρίπης και του κορωνόϊού

Σε άδειασμα του Γκίκα Μαγιορκίνη προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την ανάρτησή του σχετικά με τον χρόνο που πρέπει να γίνουν τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνόϊού.

Μέσω της σελίδας του στο Facebook ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ένας από τους καθηγητές που ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία του κοροναϊού, αναφέρθηκε στο πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο της γρίπης αν κάποιος έχει κάνει εκείνο του κοροναϊού, αν περιμένει να κάνει την τρίτη δόση κλπ.

Ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με ανακοίνωσή της, αμφισβητεί την εγκυρότητα των αναρτήσεων του κ. Μαγιορκίνη κάνοντας λόγο για «προσωπικές επιστημονικές απόψεις» και σημειώνει ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να γίνει και την ίδια μέρα ακόμη με το εμβόλιο του κορονοϊού, αρκεί να γίνει σε διαφορετικά σημεία ή οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν ή μετά το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στη συνέχεια η επιτροπή κατηγορεί ευθέως τον κ. Μαγιορκίνη για πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες λέγοντας ότι «η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του».

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoναϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoναϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ