Πλεύρης: Επίταξη αν δεν αποδεχθούν την πρόσκληση οι ιδιώτες γιατροί εντός της εβδομάδας

Πλεύρης: Επίταξη αν δεν αποδεχθούν την πρόσκληση οι ιδιώτες γιατροί εντός της εβδομάδας

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβληθεί ξανά ούτε τοπικό, ούτε γενικό lockdown, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και εάν χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα θα αφορούν και πάλι τον περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε διάφορους χώρους.

Δεν πρόκειται να ξαναγίνει ούτε τοπικό, ούτε γενικό lockdown, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τόνισε ότι εάν χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα θα αφορούν και πάλι τον περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε διάφορους χώρους.


Στο ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι ειδικοί εισηγηθούν την επιβολή lockdown ο υπουργός απάντησε ότι η επιτροπή είναι ένα όργανο εισηγητικό και πως τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την επιτροπή, θα κινούνται στην κατεύθυνση του ελέγχου της κινητικότητας και της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων και όχι της τιμωρίας των εμβολιασμένων που νοσούν λιγότερο.

Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών αν χρειαστεί

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως αναισθησιολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων και ειδικά σε περιοχές που πιέζονται. Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση και θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το θέμα της επίταξης υπηρεσιών εάν δεν προσέλθουν οικειοθελώς.


Χαρακτήρισε την επίταξη υπηρεσιών «έσχατο μέτρο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί εντός της εβδομάδας με καλή συνεργασία.

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά σκέψη για κλείσιμό τους.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από όσα αναμενόταν όταν καταρτιζόταν το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Όπως είπε ο υπουργός το πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ούτε είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία.

Για το ανεμβολίαστο προσωπικό στα νοσοκομεία που βρίσκεται σε αναστολή ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους παρά μόνο εάν εμβολιαστούν. Όπως η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση της υποχρετικότητας, αντίστοιχα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το προσωπικό αυτό στις θέσεις του παρά μόνο μετά τον εμβολιασμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Για τους επικουρικούς η σύμβαση δεν θα ανανεώνεται, για τους μόνιμους η θέση τους δεν κινδυνεύει και θα επιστρέψουν εμβολιασμένοι ή όταν λήξει η πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ