Κορωνοϊός: Την τρίτη δόση του εμβολίου πριν την συμπλήρωση έξι μηνών προτείνει ο Τσάκρης

Κορωνοϊός: Την τρίτη δόση του εμβολίου πριν την συμπλήρωση έξι μηνών προτείνει ο Τσάκρης

Υπέρ της επίσπευσης της τρίτης δόσης, τάχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σε σχέση με την έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα εμβόλια, ο Αθανάσιος Τσάκρης επεσήμανε ότι «το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».

“Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι η ίδια για όλους η ανοσιακή ανταπόκριση και δεν διαρκεί το ίδιο για όλους. Πολλοί μπορεί να έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων και πριν από το εξάμηνο. Έτσι να υπάρχει η δυνατότητα για όσους θέλουν να μπορούν να εμβολιασθούν και πριν από το εξάμηνο. Νομίζω είναι σημαντικό για τη διαχείριση της επιδημίας από εδώ και πέρα,

Για τα εμβόλια στα παιδιά ο κ. Τσάκρης τόνισε: "Χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας η χορήγηση εμβολίου σε παιδιά έως 12 ετών, το πιο σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνει η «αναμνηστική» δόση και κυρίως από εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ανοσία τους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ