Ά. Σκέρτσος: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα - «Παρεξήγηση» η μερική κατάργηση της μάσκας

Ά. Σκέρτσος: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα - «Παρεξήγηση» η μερική κατάργηση της μάσκας

Με covid pass θα γίνεται η είσοδος στους χώρους διασκέδασης, διευκρίνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

«Δεν εξετάζονται νέα μέτρα», διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, στον απόηχο της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας που έχει εγείρει τις ανησυχίες ειδικών και κυβέρνησης.

«Εμβολιασμός, όχι πανικός, τήρηση των μέτρων που γνωρίζουμε όπως η μάσκα και οι αποστάσεις», είπε ο κ. Σκέρτσος επαναλαμβάνοντας αυτό που αρκετά κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν, ότι δεν είναι στο «τραπέζι» τα οριζόντια μέτρα που έχουμε δει στο παρελθόν.

Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε επαγγελματικές ομάδες

«Το 60% των ενηλίκων Ελλήνων είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση και το 40% πλήρως εμβολιασμένοι. Οριζόντια μέτρα που έχουμε δει στο παρελθόν δεν είναι στο τραπέζι, η πλειονότητα του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και είναι προστατευμένη. Θα ήταν ατελέσφορο να επιβάλουμε οριζόντια μέτρα στέρησης βασικών ελευθεριών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Ο κ. Σκρέρτσος χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την μερική κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους που δεν σημειώνονται συνθήκες συγχρωτισμού. Όπως είπε, «υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για αφαίρεση της μάσκας από τους δημόσιους χώρους που δεν υπάρχει συνάθροιση. Αυτό και εξακολουθεί να ισχύει. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση (π.χ. συναυλίες) παραμένει υποχρεωτική όπως και σε όλους τους κλειστούς χώρους και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

Έπετα αναφέρθηκε στους χώρους διασκέδασης οι οποίοι «δεδομένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης». Τόνισε μάλιστα ότι είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα».

Σχολιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων και την πιθανότητα να αλλάξει το πλαίσιο ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι παραμένει το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί. «Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση θα αξιολογήσουμε το πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί», είπε.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο», τόνισε επίσης.

Αναφερόμενος στον τρόπο των επιχειρήσεων, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε πως ο έλεγχος των πελατών θα γίνεται με το covid pass, μια παραλλαγή του πιστοποιητικού που χρησιμοποιείται στα ταξίδια όπως εξήγησε.

«Θα έχουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο ότι είτε έχω κάνει το εμβόλιο, είτε έχω νοσήσει, είτε έχω κάνει τεστ. Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα», είπε προσθέτοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ