Κορονοϊός: Προς δημιουργία κοινού υγειονομικού μετώπου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Κορονοϊός: Προς δημιουργία κοινού υγειονομικού μετώπου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται για την νοσηλεία covid περιστατικών, το ιδιωτικό θεραπευτήριο “Ερρίκος Ντυνάν” για την νοσηλεία non covid περιστατικών και επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid

Στην δημιουργία κοινού υγειονομικού μετώπου απέναντι στην πανδημία οδηγούνται το δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας της χώρας καθώς την Τρίτη 9/3 σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων για το 2021 ενώ στη μάχη από αύριο εντάσσονται μονάδες του ιδιωτικού τομέα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επείγουσα επιστολή στα μέλη του καλεί τους ιδιώτες Παθολόγους και Πνευμονολόγους να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πιέζεται ασφυκτικά από την πανδημία.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

3.215 νέα κρούσματα. Μεγάλη διασπορά καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη με 431(ένα) και 395 κρούσματα αντίστοιχα. Ανεξέλεγκτη η διασπορά στον Πειραιά με 301 νέες διαγνώσεις.
οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 484
στις 390 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας
– ενώ είχαμε 46 νέους θανάτους.

Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται για την νοσηλεία covid περιστατικών, το ιδιωτικό θεραπευτήριο “Ερρίκος Ντυνάν” για την νοσηλεία non covid περιστατικών και επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα. Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του ΕΣΥ για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων. Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση της διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό.

Ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο ιδιωτικός τομέας να λειτουργήσει ως εφεδρεία του δημόσιου συστήματος υγείας και ανέφερε ότι η ένταξη των ιδιωτικών μονάδων γίνεται μεμονωμένα καθώς και τα 140 κρεβάτια που δόθηκαν από ιδιωτικές κλινικές στην Αττική στο πλαίσιο της έκκλησης που απηύθυνε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Υγείας. Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στο σύνολο» των ζητημάτων. Ξεκαθάρισε όμως ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και θα χρειαστεί η συνδρομή από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επείγουσα επιστολή στα μέλη του καλεί τους ιδιώτες Παθολόγους και Πνευμονολόγους να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πιέζεται ασφυκτικά από την πανδημία. Ζητά να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που διατύπωσε το επείγον αίτημα για στήριξη του ΕΣΥ από τους ιδιώτες γιατρούς, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΙΣΑ απηύθυνε έκκληση να μην πηγαίνει ο κόσμος σε συγκεντρώσεις γιατί κινδυνεύει από την πανδημία.

Λίγο νωρίτερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων σημείωσε πως εχθές πραγματοποιήθηκε και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός τεστ σε όλη τη χώρα καθώς ξεπέρασαν τις 60.000.Αναγώρισε ότι ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλός ωστόσο σημείωσε πως η κατάσταση δεν είναι χειρότερη απο το περασμένο Νοέμβριο. Έχουμε ακόμη έναν δύσκολο μήνα και χρειαζόμαστε να “αγοράσουμε” χρόνο. Η λύση υπάρχει και λέγεται εμβόλιο, είπε ο καθηγητής και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά το Πάσχα θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως πρέπει να παλέψουμε με τις δυνάμεις που έχουμε και υπογράμμισε ότι και στο δημόσιο σύστημα δεν υπάρχουν πλέον εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές.
Για το άνοιγμα κάποιων τομέων της οικονομίας τις επόμενες 10 με 15 ημέρες ανέφερε ότι, το να ανοίξουμε τις συνοικιακές, τις μικρές επιχειρήσεις με μέτρα προστασίας, δεν μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό σε καμία των περιπτώσεων και πρότεινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει στις μεγάλες πόλεις με ραντεβού έτσι ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός, στις δε μικρές πόλεις, δεν χρειάζεται καν το ραντεβού. Τάχθηκε υπερ του ανοίγματος του λιανεμπορίου όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για την ψυχολογία μας, όπως είπε, καθώς ο κόσμος δεν αντέχει άλλο τον εγκλεισμό και αναζητά αθέμιτους τρόπους εκτόνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ