Ο… καλοκαιρινός γρίφος του κορονοϊού

Ο… καλοκαιρινός γρίφος του κορονοϊού

Στο ερώτημα αν το καλοκαίρι «σκοτώνει» τον κορονοϊό οι απαντήσεις δεν είναι κατηγορηματικές.

Είναι γεγονός ότι η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα εμφανίζονται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως το ίδιο συμβαίνει με τον νέο κορονοϊό, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα δεν επαρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Το Reuters παρατηρεί πως μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 221 πόλεις στην Κίνα έδειξε πως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιοφάνεια δεν είχαν κάποια επίπτωση στη διάδοση της επιδημίας. Άλλες έρευνες που έλαβαν υπόψιν τους στοιχεία από 47 χώρες αμφισβήτησαν το συγκεκριμένο εύρημα, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ταχύτητας διάδοσης του κορονοϊού και των καιρικών συνθηκών.

Άλλη έρευνα με δεδομένα 117 χωρών κατέληξε στο συμπέρασμα πως στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων κατά τη θερινή περίοδο, ωστόσο ο κορονοϊός θα επανέλθει δριμύτερος κατά τον χειμώνα. Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του επειγόντων προγραμμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως δεν μπορεί να βασιζόμαστε στις εποχικές διακυμάνσεις.

Ωστόσο, εκτός από την τυχόν επίδραση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, οι ερευνητές εξετάζουν και άλλες παραμέτρους. Σε μία μελέτη στην Ολλανδία οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ασθένειες όπως η γρίπη υποχωρούν όταν αυξάνονται τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα. Η γύρη ενεργοποιεί αντιδράσεις του ανοσοποιητικού ακόμα και σε μη αλλεργικά άτομα, προστατεύοντας από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Σε άλλη έρευνα οι επιστήμονες εξετάζουν αν τα ποσοστά της βιταμίνης D στο αίμα (η συγκεκριμένη βιταμίνη συντίθεται με την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία) έχουν σχέση με τις αντοχές του ανοσοποιητικού συστήματος και τις δυνατότητές του να εξουδετερώσει εγκαίρως τον κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ