Γήρανση και αύξηση πληθυσμού με… μείωση γεννήσεων

Γήρανση και αύξηση πληθυσμού με… μείωση γεννήσεων
Απογοητευτική εκτιμάται η κατάσταση για τη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών είναι το ταχύτερα αυξανόμενο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.

Το κομμάτι αυτό αναμένεται να «εκτοξευθεί» αριθμητικά τον επόμενο χρόνο. Η έρευνα τη; Moody;s δείχνει γεράματα σε όλο τον πλανήτη και θεωρεί ότιτο φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη. Η αλήθηεια είναι ότι πιο απογοητευτική εκτιμάται η κατάσταση για την Ελλάδα.

Συνολικά, ο αμερικανικός οίκος καταγράφει τη ραγδαία αύξηση της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, τονίζοντας ότι μέχρι το 2020 σε τουλάχιστον 13 χώρες του πλανήτη, τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού τους. Εκτιμάται μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθελί περαιτέρω μέχρι το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 2020, η Γαλλία και η Σουηδία θα αναφέρονται ως χώρες υπερηλίκων, ενώ στον... κατάλογο ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και ο Καναδάς. «Σοβαρές πιέσεις γήρανσης» πρόκειται να δεχθούν και οι ασιατικές χώρες, με την Κίνα, την Κορέα και τη Σιγκαπούρη να «φιλοξενούν» συνταξιούχους πολίτες.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ένας πληθυσμός που γερνάει μπορεί να προκαλέσει σημαντικές - αρνητικές- επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Το εργατικό δυναμικό μειώνεται, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών συρρικνώνονται και οι παγκόσμιες επενδύσεις ελαχιστοποιούνται.

DSW

Σε άλλη έκθεση οαριθμός των γεννήσεων μειώνεται δραστικά, αλλά ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Ιδρύματος DSW«αυτό που συμβαίνει είναι ότι από το 1970 μέχρι σήμερα ο στατιστικός μέσος όρος των παιδιών για κάθε γυναίκα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, δηλαδή από 4,7 σε 2,5. Αλλά παρότι οι γεννήσεις μειώνονται, ο πληθυσμός του πλανήτη συνεχώς αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει, γιατί εάν θέλαμε να κρατήσουμε σταθερά τα επίπεδα πληθυσμού, ο μέσος όρος θα έπρεπε να βρίσκεται στο 2,1».

Το μείζον πρόβλημα είναι το οικονομικό περιβάλλον στις ίδιες τις χώρες με υψηλούς δείκτες γεννήσεων, επισημαίνεται, «ένα μεγάλο στοίχημα είναι η νεανική ανεργία. Στην υποσαχάρια Αφρική, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι νέοι, έφηβοι, οι οποίοι σιγά σιγά εντάσσονται στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Άλλοι διαθέτουν ικανοποιητική εκπαίδευση, άλλοι όχι. Πάντως το οικονομικό περιβάλλον δεν μπορεί να τους απορροφήσει».