Κι άλλο χαράτσι – Σκέψεις για χρέωση των συναλλαγών μέσω ΑΤΜ

Κι άλλο χαράτσι – Σκέψεις για χρέωση των συναλλαγών μέσω ΑΤΜ

Παρελθόν ενδέχεται να αποτελούν σε λίγο καιρό οι δωρεάν αναλήψεις μετρητών από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών, τα γνωστά σε όλους ως ΑΤΜ. Διεθνώς φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η τάση αυτή.

Η Βρετανική Ένωση Καταναλωτών Which αναφέρει ότι 1.700 ΑΤΜ άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών από τις αρχές της χρονιάς. Είναι γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία κάρτες και κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για τις συναλλαγές, ενώ σπάνια κυκλοφορεί στην αγορά ρευστό.

Συντριπτική είναι η κυριαρχία των ηλεκτρονικών μέσων και σε άλλες χώρες όπως στις Σκανδιναβικές χώρες καθώς και στην Ευρώπη.

Όμως τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα; Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σύντομα η επιβολή προμήθειας θα επεκταθεί και στις συναλλαγές μέσω ATM στην Ελλάδα, αφενός σε μια προσπάθεια των τραπεζών να ενισχύσουν τα έσοδά τους και αφετέρου να ενθαρρύνουν τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Βεβαίως ήδη υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών που διαθέτουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με αυξημένες δυνατότητες για τις οποίες υπάρχει επίσης κόστος χρήσης με τη μορφή ετήσιας συνδρομής.

Στην επιχειρηματολογία των υπέρμαχων της επιβολής χρεώσεων για συναλλαγές μέσω ATM περιλαμβάνεται και το αυξημένο κόστος συντήρησής των συγκεκριμένων μηχανημάτων. Από τις νέες χρεώσεις -που κατά βάση αποτελούν επέκταση των χρεώσεων που έχουν συνηθίσει να καταβάλουν όσοι πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ- θα εξαιρεθούν για την ώρα οι πελάτες της τράπεζας από το δίκτυο της οποίας πραγματοποιείται η συναλλαγή. Με άλλα λόγια οι συναλλαγές σας δεν θα χρεώνονται αν χρησιμοποιείτε το ΑΤΜ της τράπεζας στην οποία είστε πελάτης αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει κάποια στιγμή στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ