Νόμος Κατσέλη: Οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες σε ρύθμιση

Νόμος Κατσέλη: Οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες σε ρύθμιση

Ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων στα πρότυπα των δικαστικών αποφάσεων του νόμου Κατσέλη ξεκινούν οι τράπεζες.

Στόχος είναι η εκκαθάριση με έναν ακόμη τρόπο των περίπου 157.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία από υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα οποία έχουν υποβάλει αιτήσεις επιδιώκοντας την έκδοση αποφάσεων για ευνοϊκούς διακανονισμούς και διαγραφές οφειλών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 1 στα 3 κόκκινα στεγαστικά δάνεια ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς και 1 στα 4 καταναλωτικά δάνεια.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές που άρουν το τραπεζικό απόρρητο για όσους έχουν αιτηθεί ένταξη σε καθεστώς νομικής προστασίας της κατοικίας τους, υπάρχει αισιοδοξία ότι ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών θα προτιμήσει να ρυθμίσει το δάνειό του απευθείας στην τράπεζα.

Στην περίπτωση όμως που επιλεγεί, πριν από τη συνεδρίαση του Ειρηνοδικείου, η απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα, οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι εξίσου γενναιόδωρες με αυτές που αποφασίζονται στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η προστασία του ακινήτου.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα εξετάσουν πιο προσεκτικά τις περιπτώσεις των οφειλετών που έχουν ήδη ρυθμίσει το χρέος τους με δικαστική απόφαση αλλά δεν το εξυπηρετούν.

Σημειώνεται ότι με την επικαιροποιημένη νομοθεσία, μετά την παρέλευση τριών μηνών καθυστέρησης στην πληρωμή των δόσεων, η διαδικασία για την απώλεια της ρύθμισης αλλά και της προστατευόμενης κατοικίας είναι άμεση, δημιουργώντας ένα ισχυρό αντικίνητρο στους κακοπληρωτές να συνεχίζουν να μην εξυπηρετούν το χρέος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ