Τα stress test και οι ημερομηνίες-κλειδιά

Τα stress test και οι ημερομηνίες-κλειδιά

Στη διαδικασία των stress test έχουν εισέλθει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να στείλουν στέλνουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα στοιχεία για αξιολόγηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν τις εκτιμήσεις της κάθε τράπεζας ξεχωριστά για το προβλεπόμενο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των προβλέψεων και των κερδών/ζημιών της στον ορίζοντα της τριετίας 2018 – 2019 – 2020.

Με την υποβολή αυτών των στοιχείων, όπως θα τα έχει προσαρμόσει με την μεθοδολογία της η κάθε τράπεζα στα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τη διεξαγωγή των stress tests, οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν στον SSM και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που εκτιμά η καθεμία για λογαριασμό της πως θα αναδείξει το stress test.

Στην ουσία τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM θα αναδεικνύουν το εκτιμώμενο ύψος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 μετά το πέρας του τεστ αντοχής, με ζητούμενο ο δείκτης αυτός να μην πέσει κάτω από το 5,5%, το οποίο αποτελεί κατώτατο όριο στο δυσμενές σενάριο του stress test.

Η μεθοδολογία των τραπεζών θα συζητηθεί με τον SSM γύρω στις 15 Μαρτίου, προκειμένου να τον πείσουν για το ότι οι εκτιμήσεις τους για τις κεφαλαιακές αντοχές τους μετά τον έλεγχο του stress test είναι ρεαλιστικές και επιτεύξιμες.

Κατόπιν, μέχρι τις αρχές Απριλίου, θα γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις από τις τράπεζες με την υποβολή των τελεσίδικων δεδομένων στον SSM, ώστε νωρίς μέσα στον Μάιο να βγει το πόρισμα του stress test για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Πηγές της ΤτΕ αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ