«Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» των... τραπεζών

Μειώθηκε κατά 5 δισ. ευρώ στον ELA με την επιστροφή των καταθέσεων

«Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» των... τραπεζών

Σε αγώνα δρόμου για να μηδενίσουν μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι το α τρίμηνο του 2018 την εξάρτηση από τον ELA θα επιδιώκουν οι τράπεζες.

Είναι γεγονός ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται στις καταθέσεις τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση του ορίου χρηματοδότησης από τον ELA.

Στα 33,9 δισ. ευρώ, από 38,9 δισ. ευρώ μείωσε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 5 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ ή 8,7% τον Ιούλιο στα 34,6 δισ. ευρώ έναντι 37,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Από 1 Σεπτεμβρίου τα 1.800 ευρώ

Στο μεταξύ σε ισχύ τέθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου οι διατάξεις για τις αναλήψεις μετρητών στο πλαίσιο των capital controls, που είχαν ανακοινωθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις αρχές Αυγούστου. Ετσι, ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ' ανώτατο όριο, με μία ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα.