Πώς «δελεάζουν» οι τράπεζες τους καταθέτες

Πώς «δελεάζουν» οι τράπεζες τους καταθέτες
Ειδική… εκστρατεία για να πείσουν τους καταθέτες να επιστρέψουν στα γκισέ των τραπεζών ετοιμάζουν πυρετωδώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι τράπεζες εκτιμούν ως κομβικής σημασίας τη μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών για το «νέο χρήμα», προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό. Θέλοντας να «δελεάσουν» όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό και έτσι προτείνουν να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών στο 60% από 30% που ισχύει σήμερα, από ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στις ελληνικές τράπεζες από τράπεζες του εξωτερικού.

Ένας καταθέτης που φέρνει τα χρήματα του από το εξωτερικό θα τυγχάνει bonus εκπτώσεων για την αγορά μέσω των χρεωστικών – πιστωτικών καρτών που θα του χορηγούνται. Επίσης στις καταθέσεις που γίνονται με νέο χρήμα θα υπάρχει αυξημένο επιτόκιο σε σχέση με το τρέχον, όπως το ίδιο θα συμβεί και σε άλλα τραπεζικά προϊόντα (πχ προθεσμιακές καταθέσεις).

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες προτείνουν και αύξηση στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 450 από 420 σήμερα. Ειδικότερα, προτείνουν να τροποποιηθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα για αναλήψεις 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες και να επιτραπεί σωρευτική ανάληψη έως 1.800 ευρώ μέσα σε διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα (60 ευρώ τη μέρα Χ30 ημέρες =1800 ευρώ τον μήνα).

Υπενθυμίζεται ότι, από την πρώτη μέρα επιβολής των capital controls τον Ιούνιο του 2015 το όριο της ημερήσιας ανάληψης είναι 60 ευρώ τη βδομάδα ή 840 ανά 14 ημέρες .Αν η πρόταση γίνει δεκτή , ο δικαιούχος του λογαριασμού θα μπορεί να σηκώσει 1.800 ευρώ π.χ την 1η Ιουνίου και να έχει δικαίωμα για νέα ανάληψη την 1η Ιουλίου.

Ελάφρυνση των περιορισμών ζητούν οι τράπεζες και στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Ειδικότερα, ζητούν να επιτρέπεται η προσθήκη συνδικαιούχων σε υφιστάμενους λογαριασμούς ακόμα και στην περίπτωση που δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) από την τράπεζα, καθώς επίσης να μπορούν να ενεργοποιηθούν αδρανείς λογαριασμοί. Οι τράπεζες προτείνουν μάλιστα να επιτραπεί και το άνοιγμα λογαριασμού για ανήλικους δικαιούχους, αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν ήδη λογαριασμό σε τράπεζα με έδρα στην Ελλάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ανήλικος να μπορεί να μπει στο λογαριασμό ως συνδικαιούχος.

Οι τράπεζες ζητούν, τέλος, μεγαλύτερη ευελιξία για τις εγκρίσεις και μεταφορές κεφαλαίων από φυσικά και νομικά πρόσωπα στο εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Ζητούν έτσι να διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο καταστημάτων των τραπεζών συναλλαγές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ η καθεμία, ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι συναλλαγές αυτές θα μπορούν να διεκπεραιώνονται και μέσω internet banking, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλόμενου και θα υπολογίζονται στο εβδομαδιαίο όριο που θέτει η Επιτροπή Έγκρισης Συναλλαγών για κάθε τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ