Με bonus και προσφορές οι τράπεζες προσελκύουν καταθέτες

Με bonus και προσφορές οι τράπεζες προσελκύουν καταθέτες
Αντεπίθεση στο μέτωπο της ρευστότητας με καμπάνιες προσέλκυσης καταθέσεων ξεκινούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες.

Ήδη οι αναλήψεις έχουν περιοριστεί δραστικά και για πρώτη φορά από τις αρχές του μήνα μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν πήραν από τα ATMs το σύνολο του δικαιούμενου ποσού ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο ( δηλαδή 420 ή 840 ευρώ).
Οι αποδόσεις των επιτοκίων στις περισσότερες τράπεζες για τα χρήματα που κατατίθενται τώρα είναι αρκετά πιο δελεαστικές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επιτόκια που προσφέρουν στα κεφάλαια που περιλαμβάνονται στα capital controls.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταθέτες ξανά πίσω στα γκισέ προσφέρουν υψηλά επιτόκια άνω του 1% για τοποθέτηση των καταθέσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις και επιβράβευση μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής των καρτών.
Μπορεί οι αποδόσεις αυτές σε σύγκριση με το παρελθόν να είναι σημαντικά μειωμένες, ωστόσο είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, στα οποία είναι παρκαρισμένες καταθέσεις αρκετών δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες τον Μάρτιο περιορίστηκε στα 129,9 δις ευρώ εκ των οποίων τα 98,8 δις ευρώ αφορά τις καταθέσεις των φυσικών προσώπων.

Την ίδια στιγμή, η ΤτΕ έχει αναλάβει τον οδικό χάρτη της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Το θέμα προχωράει στις αρμόδιες επιτροπές της κεντρικής τράπεζας, ενώ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις, που θα υποβληθούν στην ΤτΕ.

Μεταξύ άλλων, θα προτείνεται:
- Η αύξηση του ποσού ανάληψης μετρητών σωρευτικά από 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες σε έως 2.000 ευρώ τον μήνα.
- Το άνοιγμα νέων λογαριασμών όψεως ή ταμιευτηρίου, καθώς και το να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους, αλλά και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.
- Ο διπλασιασμός του ποσοστού ανάληψης μετρητών από χρηματικά ποσά, που θα πιστώνονται με μεταφορά πίστωσης από τράπεζες του εξωτερικού σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων φυσικών και νομικών προσώπων (από 30% σήμερα σε 60%).
- Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των 2.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη και ανά ημερολογιακό μήνα, καθώς και ο διπλασιασμός του μηνιαίου ορίου εγκρίσεων από 53.000.000 σε 106.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ