Μέρκελ: Θα λυθούν τα προβλήματα της Deutsche Bank

Μέρκελ: Θα λυθούν τα προβλήματα της Deutsche Bank
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τρίτη την ελπίδα ότι θα λυθούν τα προβλήματα της Deutsche Bank.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη τύπου για το αν το Βερολίνο ανησυχεί για την Deutsche Bank και για το κατά πόσον σκέφτεται να προσφέρει στήριξη στη γερμανική τράπεζα, η κα. Μέρκελ απάντησε:

«Θέλω να πω μόνο ότι η Deutsche Bank είναι μέρος της γερμανικής τραπεζικής βιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και φυσικά ελπίζουμε ότι όλες οι εταιρείες, ακόμα και αν αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, μπορούν να αναπτυχθούν προς την σωστή κατεύθυνση».

«Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο πέρα από αυτό» πρόσθεσε.

Eίναι τελικά η Deutsche Bank «too big to fail»;

Η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να διασώσει την Deutsche Bank, αν η οικονομική της κατάσταση χειροτερεύσει αρκετά, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Επενδύσεων της Allianz Global Investors, Andreas Utermann.

«Δεν πιστεύω καθόλου όσα έρχονται από την Γερμανία σχετικά με το ότι η χώρα δεν θέλει να επέμβει τελικά σε περίπτωση που η Deutsche Bank βρεθεί πραγματικά σε κίνδυνο», δήλωσε ο Utermann τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι υπερβολικά σημαντική για τη γερμανική οικονομία».

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να τερματίσουν τη συζήτηση για μια δυνητική διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Angela Merkel, Steffen Seibert, να δηλώνει τη Δευτέρα πως δεν υπάρχει «βάση» για εικασίες σχετικά με κρατική χρηματοδότηση της γερμανικής τράπεζας, η αξία των asset της οποίας ανέρχεται στα $2 τρισεκατομμύρια.

Το γερμανικό περιοδικό Focus ανέφερε σε δημοσίευμα της Κυριακής πως η Μerkel έχει αποκλείσει την οποιαδήποτε χορήγηση κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank, την ώρα που εξετάζει το εάν θα θέσει τελικά υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση μιας τέταρτης θητείας στις εκλογές του ερχόμενου έτους.

Η μετοχή της Deutsche Bank κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, εν μέσω κλίματος ανησυχιών σχετικά με το γεγονός ότι οι αυξανόμενες νομικές κυρώσεις εις βάρος της τράπεζας ενδεχομένως την αναγκάσουν να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση.

Οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στην Deutsche Bank καθώς η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτικές τράπεζες αξιολογούν το επενδυτικό ρίσκο και ο οποίος ενδεχομένως να αναγκάσει ορισμένες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν ενδεχόμενες απώλειες.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να επέμβει, σε περίπτωση που αυτό γίνει αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία, με την τιμή της μετοχής να πέφτει υπερβολικά χαμηλά», σημείωσε ο Utermann.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα αυτό τον μήνα εκκίνησε τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετήσει μια μακροχρόνια έρευνα σχετικά με τα τιτλοποιημένα δάνεια της τράπεζας, αξιώνοντας αποζημίωση $14 δισεκατομμυρίων.