Αμετάβλητα παραμένουν τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη

Αμετάβλητα παραμένουν τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη
Σταθερό στο ιστορικό χαμηλό των 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. 

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακού δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,3%.Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μάριο Ντράγκι πριν από λίγο, μένει ανοιχτότο ενδεχόμενο περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι, με δεδομένα τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η ευρω-οικονομία και τον αναιμικό πληθωρισμό, η ΕΚΤ «θα επανεξετάσει και πιθανώς θα ξανασκεφτεί τη νομισματική πολιτική της» στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις αρχές Μαρτίου.

Στέλνοντας μήνυμα ότι η Ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο «έχει τη δύναμη, τη βούληση και την αποφασιστικότητα» να δράσει ώστε να στηρίξει την οικονομία της νομισματικής ένωσης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ δεν αποσαφήνισε τί είδους μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΚΤ, όμως διευκρίνισε ότι θα γίνει κάθε απαραίτητη προεργασία ώστε να είναι έτοιμα για εφαρμογή όλα τα δυνατά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωτράπεζα. Δεν θα υπάρχουν «τεχνικά όρια» στην χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων μας, συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ