«Ξεσκονίζουν» τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες

«Ξεσκονίζουν» τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο σχετικός έλεγχος στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, σε όλες τις κατηγορίες δανείων, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες και θα οδηγήσει στην ακριβή εκτίμηση του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα αποφευχθεί το bail in, δηλαδή το «κούρεμα» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κεφάλαια από τον ESM, μέσω του ΤΧΣ και ιδιωτών μετόχων.

Όπως τόνισε και η επικεφαλής του εποπτικού οργάνου SSM της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, «η ΕΚΤ παρακολουθεί εντατικά τις ελληνικές τράπεζες, και οποιοδήποτε κεφαλαιακό έλλειμμα που ενδεχομένως προσδιοριστεί στην επικείμενη αναθεώρηση, θα μπορούσε να καλυφθεί χρησιμοποιώντας μέρος των κεφαλαίων διάσωσης της χώρας».

«Εάν αυτή η αξιολόγηση εντοπίσει ελλείψεις κεφαλαίων για μία ή περισσότερες σημαντικές τράπεζες, αυτές μπορούν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" που θα συσταθεί στο πλαίσιο ενός νέου ελληνικού προγράμματος, μετά από την εφαρμογή του νομικού πλαισίου», συμπλήρωσε.

Ο έλεγχος του δανειακού χαρτοφυλακίου (με τα στοιχεία έως τις 30 Ιουνίου) θα τρέξει παράλληλα με τα stress tests, με τα πρώτα στοιχεία να ξεκινούν να αντλούνται μέσα στον 15Αύγουστο, με στόχο έως το τέλος Οκτωβρίου να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.